Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De utser vinnarna av Stora Mammapriset

Juryn som utser årets två vinnare av Stora Mammapriset: Kodjo Akolor, Lina Hedlund, Bahar Pars, Lars Arrhenius och Atilla Yoldas.Foto: STINA STJERNKVIST
Natalia Bosak Gomes, 32 och Ludmilla Rosengren, 49 samt Ann Björkman, 60 vann årets mamma 2018.Foto: OLLE SPORRONG

Expressens läsare har sagt sitt om vem som förtjänar årets Stora Mammapris.

Nu utser juryn två finalister som ska hyllas på Mammagalan den 26 maj. 

– Att som mamma få vara med och lyfta fram olika mammor som gjort nått alldeles extra känns hedrande och självklart, säger jurymedlemmen Lina Hedlund. 

På mors dag är det äntligen dags för årets Mammagala där mammors viktiga arbete och insatser – världen över – lyfts fram. Under galan som görs till förmån för Läkarmissionen delar Expressen ut Stora Mammapriset till två mammor som gjort en extra insats för andra som behöver det. 

Expressens läsare har fått nominera kandidater till priset – och nu utser juryn två vinnare bland de nominerade mammorna. 

– Att som mamma få vara med och lyfta fram olika mammor som gjort nått alldeles extra känns hedrande och självklart! Mammagalan behövs, då vi mammor av olika slag är livsviktiga världen över och bör hyllas varje dag. Därför var det ett självklart ja när frågan kom till mej om att sitta i juryn för Stora Mammapriset, säger artisten och jurymedlemmen Lina Hedlund.

Juryn som utser årets två vinnare av Stora Mammapriset: Kodjo Akolor, Lina Hedlund, Bahar Pars, Lars Arrhenius och Atilla Yoldas.Foto: STINA STJERNKVIST

”Att hylla mammor är en ära”

Hon utser vinnarna tillsammans med Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor samt Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas. 

– Att få lyfta fram och hylla mammor är en ära! Jag tänker direkt på min egen, på allt hon gjort för mig och vår familj. Den känsla av tacksamhet vi delar för världens mammor förtjänar att eka högljutt, säger Atilla Yoldas, ordförande för juryn. 

De nominerade kandidaterna presenteras i Expressen den 20 till 25 maj och vinnarna tillkännages på Mammagalan den 26 maj. Pengarna som samlas in till förmån för Läkarmissionens arbete under galakvällen kommer bland annat gå till stiftelsens insatser för att ge kvinnor säkra förlossningar, ge undernärda barn vård och informera om familjeplanering. 

– Det är viktigt att uppmärksamma människor som gör skillnad och det är det många mammor som gör, både här i Sverige och i världen. Sen är ett mammapris så klart bra eftersom alla människor behöver uppmuntran, säger Lars Arrhenius.

STORA MAMMAPRISET

För andra året i rad delar Expressen ut Stora Mammapriset till två pristagare som gjort skillnad för andra. Expressens läsare har fått skicka in nomineringar. Juryn utser två pristagare bland sex kandidater. 

 

Motivering: 

”M som i modig. M som mysig. M som i medmänniska.

Alla har en mamma. Hon som är din förebild, hon som är en han, hon som ger barn en framtid. Moderligheten är gränslös, men alla har vi behövt en mamma för att bli den vi är. Därför delar Expressen ut Stora mammapriset. För att fira och synliggöra de mammor som bär upp världen. Världen behöver fler mammor.”

Sänds i Expressen TV 

Galan sänds i Kanal 5 och Expressen TV och kommer att bli en kväll fylld av värme, glädje och hopp för mammor världen över. 

– Uppfostrar du en man – uppfostrar du en individ. Uppfostrar du en mamma – uppfostrar du en hel by, säger Kodjo Akolor. 

– Världen vilar på mammornas axlar, säger Bahar Pars.

HJÄLP MAMMOR I UTSATTHET

Mammor har en nyckelroll när det kommer till hållbar förändring. En stark och självständig mamma är det bästa stöd ett barn kan ha. När en mamma får utbildning och kan försörja sig satsar hon på barnen och därmed också på framtiden. Vill du hjälpa mammor i utsatthet att förändra framtiden för sig och sina barn? Bli månadsgivare hos Läkarmissionen! Gå in på lakarmissionen.se/mamma

Under förra årets gala prisades bland annat fostermamman Ann Björkman.