Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

David Baas vinner Stora journalistpriset

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Expressens undersökande reporter David Baas vann i kväll Stora journalistpriset för sina avslöjanden om Sverigedemokraterna och anonyma näthatare.

– Jag ser inte min roll som en politisk aktör. Det är en kamp som andra får ta. Min roll är att berätta om de här partierna och grupperna, säger David Baas från scenen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson hyllar David Baas som en värdig vinnare:

– Tredje gången gillt – och det var väl för väl. Det är svårt att tänka sig en mer värdig vinnare och jag är väldigt glad att just David Baas får sälla sig till Expressens långa rad av Stora Journalistprisvinnare, säger chefredaktör Thomas Mattsson.

– För Expressen är det ju andra året i rad. Magda Gad blev ju “Årets förnyare” i fjol och det är ett gott betyg åt vår journalistik och väldigt roligt att vi både prisas för nya former av journalistik som det klassiska grävande och berättande som David Baas står för.

Foto: OLLE SPORRONG

Tredje nomineringen för David Baas

Det här var tredje gången David Baas nominerats till Stora journalistpriset, och första gången han fick gå hem med segerdiplomet och prissumman på 100 000 kronor. Tidigare har han fått Guldspaden två gånger för sina granskningar.

Baas kommenterade priset från scenen under prisgalan på Bonniers konsthall i centrala Stockholm, där programledaren Jessica Gedin frågade om han ser sina avslöjanden som en politisk kamp.

Foto: OLLE SPORRONG

David Baas svarar:

– Jag ser inte min roll som en politisk aktör. Det är en kamp som andra får ta. Min roll är att berätta om de här partierna och grupperna. Sen får folk göra vad de vill utifrån informationen, och väljarna får göra sitt val. Men inga ska kunna säga att de inte visste.

Han får även frågan hur det känns att konfrontera personer som han granskar.

– Vårt ärliga uppsåt är att de ska få förklara varför de gjorde som de gjorde, säger David Baas.

David Baas avslöjanden

Under höstens valrörelse avslöjade David Baas, delvis i samarbete med den antirasistiska tidskriften Expo, hur en lång rad SD-kandidater hade tydliga kopplingar till nazistiska och främlingsfientliga organisationer. Andra SD-kandidater hade i skydd av anonymitet på olika högerextrema hatsajter spridit näthat och rasistiska åsikter.

Sammanlagt avgick 25 politiker, antingen frivilligt eller genom att de sparkades ut från listorna av partiledningen, efter att de konfronterats med sina egna ord av David Baas.

David Baas har arbetat som reporter på Expressen  i tio år. Största delen av den tiden har han ingått i Expressens grävgrupp.

– En extremt kvalificerad reporter som inte ryggar för de mest obehagliga intervjusituationer när han söker svar på viktiga frågor, säger Grävgruppens chef Christian Holmén.

– Jag kan inte tänka mig en mer värdig vinnare av det här priset.

David Baas har närgånget granskat Sverigedemokraterna under flera år, och prisats för det vid flera tillfällen.

Han var med och avslöjade Järnrörsskandalen 2012, som tvingade flera ledande SD-politiker att avgå, bland dem Jimmie Åkessons utpekade kronprins Erik Almqvist.

Under 2013 väckte avslöjandena av näthatande politiker på hatsajter som Avpixlat och Fria tider stor uppmärksamhet och ledde också den gången till att tiotals kandidater i valet fick avgå.