I ett garage i Skarpnäck hittade polisen en större cannabisodling. Foto: PolisenI ett garage i Skarpnäck hittade polisen en större cannabisodling. Foto: Polisen
I ett garage i Skarpnäck hittade polisen en större cannabisodling.  Foto: Polisen
Polisen beslagtog kontanter då de slog till mot männen som misstänks ha odlat cannabis. Foto: PolisenPolisen beslagtog kontanter då de slog till mot männen som misstänks ha odlat cannabis. Foto: Polisen
Polisen beslagtog kontanter då de slog till mot männen som misstänks ha odlat cannabis. Foto: Polisen
Polisen beslagtog en Rolexklocka värderad till minst 50 000 kronor hos en av männen. Foto: PolisenPolisen beslagtog en Rolexklocka värderad till minst 50 000 kronor hos en av männen. Foto: Polisen
Polisen beslagtog en Rolexklocka värderad till minst 50 000 kronor hos en av männen. Foto: Polisen

Blodsanerare drev knarkodlingar

Publicerad

Mannen drev en städfirma och sanerade blod på ett stort sjukhus.

På fritiden drev han cannabisodlingar – under tvång, påstår han.

Två gifta par har nu åtalats för inblandning i verksamheten.

Efter ett tips började polisen spana mot ett garage i Skarpnäck i södra Stockholm. 

– De ser hur två män går in i fastigheten och är där cirka tre timmar. Då de åker i väg i en bil stoppar polisen den. Det luktar starkt av cannabis i bilen och polisen gör en husrannsakan, säger åklagare Petra Götell.

I garaget hade flera rum inretts för att lämpa sig för att odla cannabis, och även nästan tio kilo cannabis beslagtogs. 

Sanerade blod vid sjukhus

Garaget hyrdes i oktober 2014 genom en städfirma. Ägaren, en man i 40-årsåldern, var en av de två männen som greps. Han är bosatt i södra Stockholm, och då polisen sökte igenom hans villa hittades rester av en cannabisodling i garaget. 

Mannen arbetar bland annat med att sanera blod vid ett stort sjukhus i Stockholm, har hans fru berättat i förhör. 

Han har nu åtalats för grovt narkotikabrott och försök till narkotikabrott. Han har visserligen erkänt att han försökt odla cannabis, men menar att han tvingades till det.

Polisens fråga: Varför tog du inte hjälp av Hells Angels?

– Jag påstår att det är rent påhitt. Han vill inte medverka till att berätta vilka han har hotats av, säger Petra Götell. 

Mannen har flera kontakter inom mc-gänget Hells Angels. Vid ett förhör frågade förhörsledaren varför han inte hade sökte hjälp hos Hells Angels om han tvingades odla åt andra. Mannen menade att tanken hade slagit honom, men att han inte hade gjort det. 

Fruarna tog hand om pengarna

NFC, Nationellt forensiskt centrum, har beräknat hur mycket cannabis som framställts mellan att garaget hyrdes och fram till att männen greps i februari. 

– NFC kom fram till att man framställt någonstans mellan 35 och 59 kilo, så jag har lagt mig på det lägsta värdet i åtalet, säger Petra Götell. 

Mannens fru åtalas för grovt penningtvättsbrott, eftersom hon misstänks ha hanterat kontanter till ett värde av 270 000 kronor. 

Den andre mannen som greps är i 30-årsåldern. Han åtalas för grovt narkotikabrott, alternativt medhjälp till grovt narkotikabrott. Han åtalas även för penningtvättsbrott. Polisen beslagtog även en Rolexklocka, värderad till minst 50 000 kronor, som misstänks ha förvärvats genom brottslig verksamhet.

Hans fru åtalas för penningtvättsbrott då hon misstänks ha hanterat drygt 100 000 kronor i kontanter.

Alla åtalade nekar till brott.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag