Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beata ger dig svar på vett och etikett på nätet

Beata Jungselius, doktorand på institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Är det okej att tacka nej till chefens vänförfrågan på Facebook och vem är du egentligen ”skyldig” att följa på Instagram? 

Från och med i dag ger doktorand Beata Jungselius svar om vett och etikett i Sociala medier. 

Expressen satsar på print! Nu får läsarna en tjockare tidning med fler nyhetssidor, mer sport, mer spel – och dessutom svar från Expressens experter på tisdagar, onsdagar och torsdagar. 

– Nu ger vi våra printläsare mer av allt vårt mest uppskattade material. Det är förstås jättekul att kunna erbjuda våra läsare en ännu bättre produkt vilket våra proffsiga experter förstås bidrar till, säger Johanna Holmberg, printchef på Expressen. 

Gunilla Hasselgren, distriktsläkare och tidigare tv-doktor.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Suzanne Lindström, barnmorska och sexualrådgivare.
Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Vett och etikett

Sedan tidigare svarar distriktsläkaren och tidigare tv-doktorn Gunilla Hasselgren på frågor om hälsa och medicin på onsdagar. Barnmorskan och sexualrådgivaren Suzanne Lindström svarar på frågor om sex och relationer varje torsdag. Nu får Expressens expertteam förstärkning av Beata Jungselius, på institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet. Hon ger dig svar om vett och etikett i sociala medier – varje tisdag med start i dag. 

– I dag, när vi rör oss allt mer i digitala miljöer, uppstår nya frågor om hur vi ska bete oss där. Beata Jungselius kommer att guida Expressens läsare genom det här digitala landskapet, vilket förstås känns jätteroligt, säger Evelina Malteson, planeringsredaktör på Expressen. 

Vill du att någon av Expressens experter svarar på just din fråga? Mejla din fråga till experterna@expressen.se. 

Johanna Holmberg, Expressens printchef.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Evelina Malteson, planeringsredaktör på Expressen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Beata Jungselius

Ålder: 36

Ort: Göteborg

Sysselsättning: Doktorand på institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet 

Karriär: Skriver avhandling om hur människor använder sociala medier. Intresserad av sociala koder på nätet och av hur vi lär oss att kommunicera med hjälp av ny teknik. Har bland annat studerat likes, Instagrambeteenden och social fotografering. Disputerar i höst.


Vad kommer du att skriva om i Expressen? 

”Jag kommer skriva om beteenden i sociala medier, vad som är bra och mindre bra sätt att bete sig på online och om hur interaktion på nätet ibland är likadan och ibland skiljer sig från interaktion mellan fyra ögon. Jag ser det här som en kul möjlighet att få visa Expressens läsare att trots att det här är ett relativt nytt område så finns det redan en hel del forskning på ämnet. Och den vill jag berätta om!”

Vad är ditt bästa råd för att hålla stilen i sociala medier? 

”Var trevlig! Bete dig mot andra som du vill att andra beter sig mot dig. Ett bra riktmärke kan vara att tänka: Hur skulle jag göra i verkliga livet? Även om de sociala reglerna på internet ibland skiljer sig från de koder som reglerar våra beteenden i andra sammanhang så är de ofta i grunden ganska lika. Vill du ha dialog? Interagera! Frågar du om hjälp och får svar? Säg tack! Retar du dig på någon? Ja, då är det kanske dags av avfölja.”