Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Atilla Yoldas tar hem Årets nätängel media

Atilla Yoldas blir Årets nätängel i kategorin media. Foto: STINA STJERNKVIST

Atilla Yoldas, Expressens krönikör, har utsetts till Årets nätängel media. 

– Ju fler du når ut till, desto påtagligare blir näthatet, säger Atilla Yoldas. 

För andra året i rad nominerades Expressens krönikör Atilla Yoldas till Årets nätängel i kategorin media. 

I år tog han hem priset. Motiveringen löd:

”Utan tvekan och med en tydlig övertygelse har Årets nätängel media länge satt strålkastaren där det behövs. Oavsett om det gäller att uppmärksamma utsatta och hotade eller de som hotar och hatar.

Med en vass penna och en skarp röst skapar hen förutsättningar för förändring på riktigt – inte minst genom att ständigt ifrågasätta sin egen roll i helheten – men framför allt genom att aldrig backa från det hen anser är rätt.”

Atilla Yoldas säger, om vinsten:

– Jag är supertacksam. I grund och botten handlar det om en väldigt viktig fråga, som faktiskt är ett demokratiproblem i viss utsträckning med hatet som vissa möter på nätet. Särskilt vi journalister, politiker och andra liknande yrkesgrupper som väljer att bli tysta på grund av det grova motstånd de möter på nätet. 

”Har både ansvar och makt”

Priset Årets nätängel instiftades 2015 av försäkringsbolaget Mysafety för att uppmärksamma de som dagligen arbetar för att minska och motverka näthatet.

Atilla Yoldas, 26 år, är uppvuxen i Norrköping med turkiska föräldrar. I fem år har han jobbat som reporter på Expressen men sedan en kort tid tillbaka är han krönikör i tidningen och ägnar sig mer åt opinionsbildning. I år debuterade han dessutom med boken ”Mansboken – från en kille till en annan”.

”En journalist har både ansvar och makt. Något som Atilla Yoldas vet och hanterar på ett föredömligt sätt. Med ett viktigt och genomtänkt budskap sätter han kursen för många andra när det gäller inkludering, mångfald, antirasism och jämställdhet. Alltid med samma fingertoppskänsla, oavsett ämne och kanal”, löd Atilla Yoldas nominering.

”Hatet kom direkt”

– Jag och många med mig kämpar dagligen med den här skiten, och vill motverka hatet. Mot mig personligen är det ett hat som bottnar i rasism när man ser mitt namn, eller min bild, och förstår att jag är av ett annat ursprung. Det kan vara grova ord mot mig, det har varit hot och kommentarer som har varit ämnade att skrämma mig när de skriver om min familj och min partner.

Hur länge har detta varit en del av din vardag?

– I sju års tid, sedan jag var 19, och började skriva och publicera texter på nätet. Hatet kom direkt och är något jag har tvingats förhålla mig till sedan. Och ju fler du når ut till, desto påtagligare blir näthatet.

Varifrån kommer din kraft som gör att du orkar slåss mot trollen på nätet?

– Rasism stötte jag på väldigt tidigt, och antirasismen har legat och grott inom mig sedan barnsben. 

– När jag sedan kom upp i tonåren, så kände jag att jag ville göra något för att belysa detta. Länge gömde jag den här rasismen inåt och skämdes för min bakgrund tills jag landade i att det är de som ska skämmas i stället. Inte jag.

På måndagskvällen prisas vinnarna i Årets nätängel under en gala på Nalen i Stockholm. Men Atilla Yoldas själv kan inte närvara – han befinner sig i Argentina.

– Jag blev så glad, det är så himla fint. 

https://www.instagram.com/p/B5BRJJelPlz/