I sin motivering tog juryn fasta på såväl professionella som personliga egenskaper: ”På kort tid har denna unga, färgstarka person, som verkar i en tuff bransch, blivit expert på personalisering inom nyhetsmedia. Hon har bidragit till att förbättra användarupplevelsen på både Expressen och Aftonbladets mobila plattformar. Dessutom har hon ett enormt engagemang för att locka fler kvinnor till IT-branschen och driver flera initiativ på bred front. En förebild och förespråkare av fler tjejer inom IT", står det i den.
– Jag är så himla glad att den här typen av utmärkelser finns för det startar så många konversationer, säger Unn Swanström. Människor tvingas ställa sig frågan varför ett pris som Årets IT-kvinna behövs. Svaret är att det finns för få kvinnor i branschen. Jag är glad att folk i dag tar den här frågan på allvar.
Att attrahera fler kvinnor till branschen är dock inte bara en fråga om jämställdhet. Enligt Unn Swanström handlar det minst lika mycket om kvalitet.
– Jag brinner verkligen för att vi ska göra bra produkter och om bara en bråkdel av befolkningen deltar i utvecklingen kommer resultatet inte att bli bra.
Tillsammans med en vän driver hon The Code Pub, ett designforum för kvinnor. Det är både en mötesplats för kompetensutbyte och konkret verktyg i arbetet för bättre könsfördelning.
– Designen ska vara för alla. Det är därför det är så viktigt med mångfald i teamen. Alla studier på ämnet visar att företag med mångfald blir både mer framgångsrika och lönsamma, säger Unn Swanström.
"Det är ett hantverk"
Hennes eget intresse väcktes under en designutbildning som visade sig vara mer teknisk än hon först trott.
– Jag visste knappt vad kod var men insåg att det är ett verktyg för att bygga saker. Det är ett hantverk som att kakla golv eller snickra. För mig blev det ett sätt att förverkliga design.
På Expressen arbetar Unn Swanström med att förbättra den digitala användarupplevelsen.
– Jag jobbar med produktutveckling av mobil och desktop. Både hur ska det se ut och hur ska det fungerar vilket är en ännu viktigare fråga. Vi är en extremt folklig produkt och alla måste förstå den.
Hur bra är Expressen på representation?
– Vi på Expressens utvecklingsavdelning är inte så bra ännu, vi har en bit kvar. Men det betyder att vi har utrymme att förbättra oss.
Expressens IT-chef Peter Frey menar att utmärkelsen också är ett bevis på att tidningen ligger i framkant när det kommer till digital utveckling och användarupplevelse.
– Det är fantastiskt kul för Unn så klart men också väldigt roligt för Expressen. Det är ett bevis på att vi attraherar rätt förmågor inom user experience och användbarhet. När Unn då lyckas få ett så fint pris visar det att vi är på rätt spår.
Samtidigt instämmer han i Unn Swanströms uppfattning att bättre representation kan förbättra kvaliteten ytterligare.
– Absolut. Vi har ett antal duktiga kvinnor men tittar man fördelningen långt från 50-50. Framför allt har vi få kvinnliga utvecklare, men inom Unns område user experience har lyckats attrahera utmärkt komptenta kvinnor, som chefen Anette Lovas, och fler är på väg in. Så jag är hoppfull.