Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zoo-ägaren: Sluta ta era barn till djurparker

Tre nyheter att inte hålla koll på i dag.
Makarna Victoria och Damian Aspinall engagerar sig främst i att återförena vilda djur med naturen. Foto: Instagram
På Howletts Wild Animal Park i Kent finnsbåde gorillor, lejon och geoparder. Foto: Instagram

Sluta ta med era barn på zoo och sluta lära barn att inburade djur är underhållning. 

Det budskapet har brittiska zooägaren Damian Aspinall. 

Nu vill han att alla djurparker ska läggas ner inom 30 år. 

– Föräldrar borde inte ta med sina barn till zoo, säger han till The Times. 

Victoria och Damian Aspinall driver zoot Howletts Wild Animal Park i brittiska Kent. Men de vill egentligen inte att zoon ska finnas över huvudtaget. 

Miljonären Damian Aspinall ärvde djurparken av sin pappa och nu säger han att alla djurparker borde stängas ner. De mindre, som London zoo, inom tio år och resten inom 25-30 år, säger han till The Times.

– Det finns ingen ursäkt för något zoo att finnas i dag, säger han till tidningen och fortsätter:

– Eftersom föräldrar tar med sina barn till djurparker när de är små växer de upp och tror att zoon är bra, säger han.

Zooägaren fortsätter resonemanget att barn som får gå på djurparker lär sig att det är okej att hålla djur som fångar för underhållning. 

Inte ett bra sätt att rädda en art

Att djurparker skulle vara bra för bevarandet av arter menar han är en fördel som ofta överdrivs av parkerna själva.

Bara runt fem procent av de däggdjur som hålls fångna på zoon runtom i Europa är allvarligt utrotningshotade. Däremot, menar zooägaren Damian Aspinall, finns problem med sjukdomar och hybridisering på zoon, vilket gör de inburade djuren värdelösa när det kommer till att bevara arter, säger han till The Times.

https://www.instagram.com/p/B4js_B5Arve/

Känner sig som en hycklare

Damian Aspinall är aktiv inom familjeägda Aspinall founadation där hans främsta engagemang ligger i viltrehabilitering och låta djuren återgå till naturen.

Han riktar också kritik mot European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) för att han anser att de driver ett avelssystem som inte behövs för elefanter, eftersom det fortfarande finns över 400 000 i det fria.

Det finns också 20 000 elefanter i stora naturreservat i Afrika, en ytterligare anledning till varför zooägaren anser att det inte finns någon grund i att man skulle ha elefanter på zoo för bevarandet av arten. 

I stället menar Damian Aspinall att anledningen till att man burar in djuren är att allmänheten tycker om att titta på dem för sitt egna nöjes skull. 

Han vill hellre se att de pengar som läggs på att hålla elefanter och noshörningar inburade ska gå till att stötta kampen mot tjuvjakt i Afrika. 

Damian Aspinall säger till The Times att han känner sig som en hycklare som själv äger ett zoo. Hans ambition är att förvandla zoot till enbart ett räddningscenter.

https://www.instagram.com/p/B0dWSU2Ak__/

Andra zooägare håller inte med

Andra zooägare i Storbritannien håller inte med Aspinalls åsikt om att zoon borde läggas ner. 

Ägaren till Paignton zoo och Newquay Zoo säger till The Times att avel tar tid och att vänta tills en art är ordentligt utrotningshotad kan innebära att det är för sent. Han menar också zoobesök är positivt på grund av sin utbildningsfaktor. 

Malcolm Fitzpatrick från ZSL som driver London Zoo säger att personalen på zoot får färdigeter som även används i det vilda, som att befria tigrar från jägares snaror, skriver The Times. Och en talesperson för EAZA menar att utfasning av elefanter från djurparker inte skulle hjälpa bevarandeinsatser i naturen.

https://www.instagram.com/p/B6giopJgUsw/

Djurparken avlivar fullt friska lejonungar

Vi ser tillbaka på bland annat turerna kring Trump, brexit och protesterna i Hongkong.

LÄS MER: Ted, 28: Så kan jag fly till solen sex månader per år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.