Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zohreh, 32, utvisas efter nio år – tog ut för lite semester

Migrationsverket menar att reglerna om arbetstillstånd inte uppfyllts. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter nio år i Sverige ska nu ms-sjuka vårdbiträdet Zohreh Gheydar utvisas till Iran. 

Anledningen? Hon har tjänat för lite och tagit ut för få semesterdagar, enligt Migrationsverket.

– Det är inte rättvist, säger hon. 

Vårdbiträdet Zohreh Gheydar ska utvisas, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta om på söndagen. Beskedet kom den 7 januari, och Zohreh säger att det är svårt att berätta om den dagen. Hon stod i köket i lägenheten i Upplands Väsby utanför Stockholm när hon fick samtalet. 

– Jag trodde inte att de skulle utvisa mig efter nio år. Jag hade gjort massa planer för framtiden, och den dagen blev allt bara svart för mig, säger hon till Expressen. 

I nio år har hon bott och arbetat i Sverige. Först på en städfirma, och sedan några år tillbaka inom hemtjänsten.

Migrationsverket: Tjänat för lite

Under tiden har hennes arbetstillstånd förnyats flera gånger – men i januari i år tog det stopp. Hennes juridiska ombud kom med beskedet att hon måste utvisas tillbaka till Iran. 

När det senaste tillståndet gick ut 2016 ansökte Zohreh om permanent uppehållstillstånd, men trots att hon uppfyllde kraven om att ha varit i Sverige i ett visst antal år, fick hon avslag. Migrationsverket menar att hennes tidigare arbetstillstånd inte har uppfyllt reglerna som behövs för att få stanna i landet.

Anledningen är att hon tjänat för lite, och att hon inte tog ut några semesterdagar under 2013, rapporterar DN. Försörjningskravet låg på 13 000 kronor och enligt Zohrehs anställningsavtal har hon en grundlön på 15 500, men eftersom hon haft timlön har hon vissa månader inte kommit upp i grundlönen. Enligt Migrationsverket har hon då inte arbetat efter sitt anställningsavtal, skriver DN.

Zohreh Gheydar och sambon Mohsen Emami med hunden Inez. Foto: Privat

Zohreh säger att hon fick höra av sin arbetsgivare att hon kunde spara dagarna till nästa år – men så var inte fallet. 

– Det är väldigt konstigt. Jag har jobbat, gått utbildningar och betalat skatt hela tiden, jag har kämpat så mycket. 

I dag frågar hon sig varför Migrationsverket inte meddelade henne redan 2014, när problemet uppstod. 

DN har pratat med Irene Sokolow, pressekreterare vid Migrationsverket, som menar att myndigheten har informerat Zohreh Gheydar att lönen inte följde anställningsavtalets grundlön. Men detta ska ha gjorts först i slutet av 2017 och Zohreh menar att det inte alls var tydligt vad problemet var. 

Sjuk i ms: "Kan bli blind" 

I sitt jobb har Gheydar haft kunder som hon träffat tre gånger i veckan, i flera år. De har blivit mer som en familj än kunder, berättar hon. 

– Jag hade en kund som jag träffade tre gånger i veckan i över fyra år. Hon är inte bara en kund för mig, jag har varit hos henne i så många år. Flera av dem försöker hitta sätt att hjälpa mig nu.

För att ytterligare försvåra saken har Zohreh Gheydar nervsjukdomen ms. I dag mår hon bra då hon kan äta bromsmediciner – men den medicin som hon tar i dag finns inte i Iran. 

– Jag mår utmärkt med medicinen. Jag kan köra bil och gå, jag har balans och allting är väldigt bra nu. Men läkaren har sagt att medicinen som jag tar sedan tre år finns inte i Iran. Om jag ska byta medicin finns det en stor risk för att det blir värre, jag kan sitta i rullstol eller bli blind. 

För Zohreh känns chanserna att få stanna i Sverige små. Hon och hennes juridiska ombud kommer att överklaga beslutet till Migrationsöverdomstolen, men det är få fall som tas upp. 

– Jag har mindre än en procent chans att få mitt fall prövat i den domstolen. Men jag ska försöka att överklaga i alla fall, för det är inte rättvist. Det är inte rättvist.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.