Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zlatanera och ogooglebar - här är språkrådets nya ord

Zlatan stod för ett nytt verb 2012: zlatanera. Ordet betyder att klara något med kraft och kom till i Frankrike efter fotbollsstjärnans succé i Parislaget PSG.
Foto: Thomas Bregardis

Är du en brony som inte längre trivs i köttrymden?

Eller en ogooglebar memil som funderar på grexit och vill zlatanera på jobbet? Nu finns språkrådets lista med nyorden från 2012.

Det gäller att hänga med i svängarna för att hålla koll på hur språket utvecklas. Språkrådet som varje år publicerar en lista på de nya orden har i årets version kommit fram till att svenskan har 35 nya ord.

Orden som rörde upp känslor

Många av orden hänger ihop med debatterna som rasat under åren. Bland annat finns henifiera, som innebär att använda könsneutrala pronomen i texter, Tintin- och tårtgate efter diskussionerna om okänslighet för rasism, de farliga klämspärrarna i tunnelbanetrafiken, och det fruktade grexit som innebär att Grekland lämnar eurozonen.

Spårrånaren rörde upp känslor efter att han lämnat en berusad man på tunnelbanespåret. Och många gångtrafikanter har stört sig på medelålders män som hetscyklar i tajts, som förkortats till memil och fått sin plats på nyordslistan.

Vuxna män gillar ponnys

Mer oskyldigt är brony, som är en sammanslagning mellan engelskans brother och ponny. En brony är en vuxen man som älskar de gulliga leksakshästarna och tv-serien Friendship is magic.

Många har också råkat ut för conversesjukan, som hänger ihop med värk i kroppen efter att ha gått för mycket med tygskor med platta sulor.

Zlatan fick eget ord

Zlatan har som vanligt funnits i svenskarnas medvetande. Under året fick han till och med ett eget ord. Att zlatanera betyder att klara något med kraft. Ordet kom till i Frankrike efter fotbollsstjärnans succé i Parislaget PSG.

Internet har blivit normen

Den fysiska verkligheten är inte längre normen. Allt som inte går att hitta genom internets sökmotorer är ogooglebart. Köttrymden är ett skämtsamt ord på livet utanför cyberspace. Prefixet fysisk sätts framför cd för att betona att det är en fysisk cd det handlar om i motsats till en digital. Passande nog finns även kopimism med på listan, som är en politisk och religiös ideologi om informationsfrihet på internet.

Alla orden på listan

Brony, conversesjukan, dna-mikrochip, drinkorexi, emoji, eurobävning, fysisk cd, grexit, hackathon, henifiera, hubot, klämspärr, kopimism, kramtjuv, köttrymden, livslogga, läshund, matbil, memil, mjuk betalvägg, mossgraffiti, märk-dna, nomofobi, ogooglebar, pekskärmsvantar, petabyte, queerpolska, robotdräkt, robotfälla, ryggplankning, räckviddsångest, spelifiera, spårrånare, ståhjuling, T intingate, tårtgate, utvigning, visukal, zlatanera, över- och underklassafari.

Har du använt något av språkrådets nya ord från 2012?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.