Zimmerman frias från Trayvon Martins död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Trayvon Martin, till vänster, och George Zimmerman till höger.

George Zimmerman, 29, sköt ihjäl Trayvon Martin, 17, i Florida för nästan ett och ett halvt år sedan.

Fallet har skakat USA, lett till en debatt om självförsvarslagar och rasfördomar, och delat nationen.

Efter 16 timmars överläggning kom juryns dom: George Zimmerman ska frias från Trayvons död, rapporterar CNN.

Rättegången mot den frivilliga vakten George Zimmerman avslutades i fredags med advokatens och åklagarens slutpläderingar.

Det är ingen tvekan om att Zimmerman sköt Martin - frågan som juryn skulle ta ställning till är varför.

Zimmerman har hela tiden hävdat att han handlade i självförsvar när han sköt tonåringen. Han har sagt att han attackerades och slogs av Martin.

Åklagaren Bernie de la Rionda sa åt juryn att man inte kunde lita på Zimmerman.

– Den åtalade sköt inte Trayvon Martin för att han var tvungen. Han sköt honom för att han ville göra det. Det är det som är kärnfrågan, sa han enligt CNN.

Friades

På lördagen hade juryn överlagt i över 16 timmar.

Strax efter klockan 04.00 på söndagen svensk tid kom domen. George Zimmerman förklarades "inte skyldig" av juryn som var enig.

Domaren Deborah Nelson sa till Zimmerman att han snart skulle vara en fri man.

Under lördagen samlades demonstranter utanför rättssalen från båda sidorna. Ett 50-tal personer höll upp skyltar med texter som "rättvisa för Trayvon" och sjöng ramsor om att Zimmerman borde dömas. Ett tiotal personer som stöttade Zimmerman var också där, skriver USA Today.

Dödsskjutningen ledde till flera stora debatter i USA. Floridas självförsvarslag, som ger folk stora möjligheter att använda dödligt våld om man känner sig hotad har kritiserats.

Många har också menat att Zimmerman agerade utifrån rasfördomar när han konfronterade den svarta tonåringen dem 26 februari 2012. Martin var på väg hem till sin pappas fästmö som bodde i den skyddade området där Zimmerman arbetade som vakt.

Vädjar om respekt för domen

Zimmerman tyckte att Martin såg skum ut och ringde till larmcentralen som sa åt honom att inte följa efter tonåring. Men Zimmerman lydde inte uppmaningen och sköt ihjäl Martin.

Många har menat att Zimmerman, som själv har latinamerikanskt ursprung, inte skulle ha agerat likadant om Martin var vit. Efter att det först uppmärksammades att Zimmerman inte greps för skjutningen samlades många till stora demonstrationer i USA.

Zimmerman har mottagit flera hot och tvingats leva på hemlig plats sedan han släpptes mot borgen.

Daryl Parks, Martins familjs advokat, har sagt att han inte skulle kalla Zimmerman för en rasist, men att "det här fallet har rasistiska undertoner", skriver CNN.

Zimmermans familj har vädjat till USA att acceptera domen, vad den än blir.

"Även om vi vidhåller att George inte har begått något brott alls, är vi medvetna om att många har efterfrågat att han skulle gripas och att rättegången skulle hållas. Vi hoppas nu att vi som amerikaner kommer att respektera lagen, vilket börjar med att respektera domen", skriver familjen i ett uttalande enligt CNN.

Så länge tänkte juryn i andra uppmärksammade mål

• Fotbollstränaren Jerry Sandusky dömdes för att ha utnyttjat barn sexuellt efter att juryn överlagt i över 20 timmar.

• Michael Jacksons läkare Conrad Murray dömdes för inblandning i popstjärnans död efter att juryn överlagt i runt nio timmar.

• Det tog juryn mindre än fyra timmar att fria fotbollsspelaren O.J. Simpson för dubbelmord.

• Musikern Phil Spector dömdes för mord efter att juryn överlagt i 30 timmar.

Källa: CNN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.