Morgan Tsvangirai, Zimbabwes oppositionsledare, är död. Foto: ARTURO RODRIGUEZ / AP
Morgan Tsvangirai, Zimbabwes oppositionsledare, är död. Foto: ARTURO RODRIGUEZ / AP

Zimbabwes oppositionsledare död – blev 65 år

Publicerad

Oppositionsledaren i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, är död – vid 65 års ålder, skriver flera medier.

Ett hårt slag mot hans parti MDC.

Tsvangirai gick bort efter att ha varit sjuk i tarmcancer en tid.

De senaste dagarna blev Morgan Tsvangirais tillstånd allt sämre, skriver The Guardian. Nu har han gått bort av sin cancersjukdom.

– Jag kan bekräfta att han dog i kväll. Familjen har kommunicerat det till mig, säger Elias Mudzuri, vice president för Tsvangirais parti MDC, till Reuters.

Mugabe borta från tronen

Tsvangirai var känd som den främsta oppositionsledare i Zimbabwe. Han utmanade president Robert Mugabe i presidentvalet 2008, där han också vann första omgången. Han var landets premiärminister mellan 2009 och 2013, innan Mugabe avskaffade posten som premiärminister.

I höstas tvingades president Robert Mugabe själv bort från tronen, trots att många hade trott att han skulle härska in i graven.

Att Tsvangirai nu är död är ett enormt slag mot oppositionen i Zimbabwe, skriver The Guardian – dessutom bara månader före landets första val på decennier.

 

LÄS MER: Mugabe tvingas till pension – han tar över 

 

Tsvangirai grundade MDC

Nu måste hans parti Movement for Democratic change (MDC), ungefär rörelsen för demokratisk förändring, hitta en ny ledare. Något som kan ställa till det i partiet, som nu riskerar instabilitet eller till och med att splittras säger en analytiker till The Guardian.

Tsvangirai grundade partiet 1999.

Att Morgan Tsvangirai var sjuk i tarmcancer blev känt under 2016. Han var den äldsta av nio syskon och hoppade av skolan som 16-åring för att stötta sin familj.

Han var tidigare engagerad inom facket.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag