Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Zimbabwes oppositionsledare död – blev 65 år

Morgan Tsvangirai, Zimbabwes oppositionsledare, är död. Foto: ARTURO RODRIGUEZ / AP

Oppositionsledaren i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, är död – vid 65 års ålder, skriver flera medier.

Ett hårt slag mot hans parti MDC.

Tsvangirai gick bort efter att ha varit sjuk i tarmcancer en tid.

De senaste dagarna blev Morgan Tsvangirais tillstånd allt sämre, skriver The Guardian. Nu har han gått bort av sin cancersjukdom.

– Jag kan bekräfta att han dog i kväll. Familjen har kommunicerat det till mig, säger Elias Mudzuri, vice president för Tsvangirais parti MDC, till Reuters.

Mugabe borta från tronen

Tsvangirai var känd som den främsta oppositionsledare i Zimbabwe. Han utmanade president Robert Mugabe i presidentvalet 2008, där han också vann första omgången. Han var landets premiärminister mellan 2009 och 2013, innan Mugabe avskaffade posten som premiärminister.

I höstas tvingades president Robert Mugabe själv bort från tronen, trots att många hade trott att han skulle härska in i graven.

Att Tsvangirai nu är död är ett enormt slag mot oppositionen i Zimbabwe, skriver The Guardian – dessutom bara månader före landets första val på decennier.

 

LÄS MER: Mugabe tvingas till pension – han tar över 

 

Tsvangirai grundade MDC

Nu måste hans parti Movement for Democratic change (MDC), ungefär rörelsen för demokratisk förändring, hitta en ny ledare. Något som kan ställa till det i partiet, som nu riskerar instabilitet eller till och med att splittras säger en analytiker till The Guardian.

Tsvangirai grundade partiet 1999.

Att Morgan Tsvangirai var sjuk i tarmcancer blev känt under 2016. Han var den äldsta av nio syskon och hoppade av skolan som 16-åring för att stötta sin familj.

Han var tidigare engagerad inom facket.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!