Zelenskyjs varning: Putin tvångsrekryterar en miljon

Rysslandsexperten: ”Det skulle kasta in världen i ett världskrig”
Zelenskyj hävdar att Ryssland inte kommer att nöja sig med 300 000 reservister. I stället planerar man att tvångsrekrytera en miljon man.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar alla ryssar att protestera mot massmobiliseringen. 

I sitt tal under natten mot fredagen varnar han för att Putin inte kommer låta sig nöjas med 300 000 man.

– De förbereder att skriva in en miljon man i armén, säger Zelenskyj.

Beskedet var väntat, men dramatiskt, när Putin höll ett tal där han gav beskedet om en ”delvis allmän mobilisering” i onsdags. Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu fyllde senare i att det handlade om 300 000 reservister som kommer att kallas in till anfallskriget i Ukraina.

– Nu, på grund av mobiliseringen, är inte Rysslands krig mot Ukraina längre något som en majoritet av ryssarna bara ser på tv och internet. Det har klivit in i vartenda ryskt vardagsrum, sa Zelenskyj i sitt tal i natt

Beslutet har lett till protester – och många gripna – i Ryssland. Många, särskilt män i stridsduglig ålder, har också valt att ta sitt pick och pack och försöka lämna landet innan de tvingats till de blodiga slagfälten i Ukraina. 

– Protester ägde rum, även om de inte var massiva, men de ägde rum. Och äger rum, sa Zelenskyj.

– Nu är det dags för er att välja. För männen i Ryssland, det är ett val mellan att leva eller dö, att bli handikappad eller att behålla hälsan. För alla kvinnor i Ryssland är valet att behålla sina män, söner barnbarn eller att försöka skydda dem från döden, från kriget, från en enda person.

Kände redan till mobiliseringen

Zelenskyj säger också att den ukrainska underrättelsetjänsten sedan länge kände till planerna på att skriva ut 300 000 personer. Att detta beslut redan skrivits under sedan tidigare. Nu, hävdar Zelenskyj, att den ryska ledningen egentigen planerar att skriva in uppåt en miljon män i armén. 

– De kommer att ta alla, utan urskillning. Inte bara reservister, utan alla män. Alla som de lyckas skrämma till att vara mer rädda för att undvika krig än för att dö i kriget.

Enligt Zelenskyj har minst 55 000 ryska soldater redan dött i kriget – en siffra som inte går att verifiera. 

– Vill ni ha mer? Inte? Gå då ut och protestera. Slå tillbaka. Fly eller överlämna er till ukrainsk fångenskap.

– Ryska mödrar! Tvivla inte på att barnen till era ledare inte kommer att skickas till kriget mot Ukraina. De som fattar beslut i erat land skyddar sina barn. Och de begraver inte ens era barn.

Uppgiften om en miljon nya tvångsrekryter avslöjades av tidningen Novaya Gazeta på torsdagen. Tidningen skrev då om en omdiskuterad del av den nya lagen, som hållits hemlig, där det enligt en källa till tidningen framgår att det ryska försvarsdepartementet får och bör mobilisera en miljon soldater.

Putin hävdade när han meddelade beslutet om den delvisa mobiliseringen att den främst gällde reservister med militär utbildning, men under torsdagen framkom det även uppgifter om att inkallelseorder skickats till mängder av män helt utan militär bakgrund.

Kreml har förnekat uppgifterna. 

Över 1000 gripna efter protester i Ryssland 

Rysslandsexperten Inga Näslund: ”De är oerhört modiga”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.