Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskyjs utmanande tal till Ryssland i natt

Se klipp från presidentens tal.
Zelenskyj hyllade sina landsmäns motstånd mot de ryska styrkorna.
Foto: Instagram
Zelenskyj visade, genom att filma ut genom fönstret, att han sannolikt befann sig där han hävdade: På gatan Bankova i Kiev.
Foto: Instagram

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj höll ett utmanande tal riktat direkt till Ryssland – och det ukrainska folket – natten mot tisdagen.

– Jag är i Kiev. På gatan Bankova, sa Zelenskyj i talet.

Det var första gången han visade upp sig i sitt tjänsterum sedan invasionen inleddes.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

https://datawrapper.dwcdn.net/26lhz/4/

Kameran riktas till en början ut genom fönstret för att visa att han – vad det verkar - befinner sig i Kiev. Utanför fönstret skymtar Horodecki-byggnaden, ett berömt landmärke i den ukrainska huvudstaden.

Sedan vänds kameran, som han håller själv, mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Kiev på kvällen. På vårt kontor. Vi brukade säga att måndagar är en tuff dag. Det är krig i vårt land, så alla dagar är som måndagar, inleder han sitt tal till sitt folk – och till de ryska angriparna med Vladimir Putin i spetsen.

– Jag stannar i Kiev. På gatan Bankova. Jag gömmer mig inte. Och jag är inte rädd för någon, säger han i klippet som han bland annat lagt ut på Instagram.

DETTA HAR HÄNT

 Mer än tio personer uppges ha dödats i en flygattack mot staden Sumy i norra Ukraina. Barn finns bland dödsoffren, enligt ukrainsk militär. 

 Ryssland inför eld upphör och erbjuder på nytt ”humanitära korridorer” från flera ukrainska städer. 

 Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj visade upp sig i sitt tjänsterum för första gången sedan invasionen. I ett tal sa han: ”Jag stannar i Kiev. Jag gömmer mig inte. Och jag är inte rädd för någon.” 

Ett klipp sägs visa hur Ukraina, med hjälp av en turkisk drönare, bombar delar av den ryska jättekonvoj som sedan en vecka tillbaka står utanför Kiev. Målet för bomben ska ha varit ett luftvärnssystem som fann i konvojen. 

 Ryska raketattacker har riktats mot oljedepåer i städerna Zjytomyr och Tjernihiv i norra Ukraina, uppger nyhetsförmedlaren Liveuamap på Twitter. 

Försökt lönnmörda Zelenskyj tre gånger

Det utmanande talet kommer efter rapporter om att Ryssland åtminstone tre gånger har försökt att lönnmörda honom sedan invasionen inleddes tolv dagar tidigare. Det är heller inte första gången han gör ett liknande drag. Strax efter det att han nobbat ett amerikanskt evakueringserbjudande med orden ”Jag behöver ammunition, inte skjuts”, postade han ett klipp där han kaxigt utropade ”Jag är här”, till de som är ute efter honom.

I sitt tal hyllar han också sina landsmän och deras kamp för att behålla demokratin. 

– Överallt har människor försvarat sig själva... De har mod, värdighet, och därför förmåga att gå ut och säga: Jag är här, det här är mitt och jag kommer inte att ge bort det. Min stad, mitt samhälle, mitt Ukraina.

– Alla ukrainska män och kvinnor som protesterade mot inkräktarna i går, i dag och som kommer att protestera i morgon är hjältar. Ni kommer inte att ge er, vi kommer inte att ge oss! 

https://www.instagram.com/p/Ca0hYyrIlIj/

Här tar byborna över den ryska stridsvagnen

Den ryska besättningen flydde: ”De hade inget val”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.