Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskyjs ilska mot väst efter beskedet: ”Dör på grund av er”

Presidenten höll tal efter försvarsalliansens besked.
Volodymyr Zelenskyj.
Foto: Facebook
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s utrikesminister Anthony Blinken.
Foto: YVES HERMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Sent under fredagskvällen vädjade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till FN:s säkerhetsråd om att de skulle inrätta en flygförbudszon över Ukraina – och skicka fredsbevarande trupper till de ukrainska kärnkraftverken.

Men han fick kalla handen – och rasade därefter i ett tal.

– Alla de som dör från och med i dag, gör det på grund av er. För er svaghet, sa Zelenskyj.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

USA varnar för att Rysslands krig mot Ukraina framöver kommer att bli allt mer brutalt.

Uppgiftslämnare vid Vita huset säger till CNN att Ryssland nu planerar att skicka 1 000 legosoldater att bistå i invasionen av Ukraina – och en uppgiftslämnare vid en västerländsk säkerhetstjänst menar att Putin vill eskalera kriget.

– Han tänker bombardera städerna till lydnad, säger personen till CNN.

Samtidigt uppger USA:s FN-ambassadör, Linda Thomas-Greenfield, enligt BBC att ryska trupper närmar sig Ukrainas näst störst kärnkraftverk Yuzhoukrainsk, 32 mil söder om Kiev – detta bara ett dygn efter att ryska trupper beskjutit kärnkraftverket Zaporizjzja.

Zelenskyj vädjar om militär hjälp

Sent under fredagskvällen återupprepade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sin vädjan om att en flygförbudszon måste upprättas över Ukraina.

Han vädjade vidare att FN måste dra i gång en ”freds- och säkerhetsbevarande operation”.

Också den ukrainske premiärministern Denis Shmygal uppmanade ”det internationella samfundet och representanter för IAEA och EU att skicka fredsbevarande trupper” till Ukrainas statliga kärnkraftverk, vilket ukrainska Pravda rapporterade.

Men Nato och USA ville inte gå de ukrainska uppmaningarna till mötes.

– Enda sättet att verkligen få till en flygfri zon är att skicka Nato-plan och skjuta ner ryska plan. Det skulle kunna leda till ett fullskaligt krig i Europa. President Biden har varit tydlig med att vi inte ska hamna i krig med Ryssland, kommenterade USA:s utrikesminister Anthony Blinken på en presskonferens i Bryssel enligt CNN. 

Uttalandet och beslutet att inte inrätta flygförbudet fördömdes av Zelenskyj.

– Under nio dagar har ett brutalt krig pågått. De förstör våra städer, bombar våra barn och bostadsområden. Och de vill fortsätta med det, sa Zelenskyj i ett tal på Facebook.

– Trots att de vet att nya attacker kommer ske, och att offer är oundvikligt har Nato medvetet beslutat att inte stänga himlen över Ukraina.

Han menar att det är ett falskt narrativ att en flygförbudszon skulle provocera Ryssland. Zelenskyj gick vidare till hårt angrepp mot Nato.

– Alla de som dör från och med i dag, gör det på grund av er. För er svaghet.

122 civila har dött i Charkiv

Samtidigt har under natten rapporterats att den ukrainska hamnstaden Mariupol blir allt mer isolerat från omvärlden. Stadens borgmästare Vadim Bojtjenko uppgav på Telegram att ryska trupper satt upp en ”blockad” mot staden efter flera dagars ”hänsynslösa attacker”.

Borgmästaren vill att man upprättar en humanitär korridor till staden, som beskrivs som strategiskt viktig.

”För tillfället söker vi lösningar på humanitära problem och alla möjliga sätt att få Mariupol ur blockaden”, skriver Boitjenko.

Vid 02-tiden rapporterades om flera explosioner i Ukrainas näst största stad Charkiv – invånarna uppmanades ta sig till närmsta skyddsrum, enligt Kiev Independent.

Enligt Charkivs polismyndighet har 188 personer, varav 122 civila, dödats efter de ryska artilleribeskjutningarna och attackerna mot staden som pågått i flera dagar. Polismyndigheten uppger vidare att 394 personer, varav 290 civila, skadats.

Uppgifterna om antalet döda och skadade har inte bekräftats av någon oberoende part.

Tidigare under fredagskvällen föll också Trostianets i nordöstra Ukraina i den ryska ockupationsmaktens händer.

Enligt Dmytro Zhyvytskyi, guvernör i regionen Sumy, har Ryssland tagit kontroll över ambulansstationen och förbjuder läkare från att nå civila – med undantag för barn.

På Telegram skriver han: 

”Läkare varnades för att de skulle bli skjutna om de gick därifrån på egen hand. Ambulanser från andra tätorter är inte tillåtna”.

Se också:

Underrättelsetjänst: ”Får sämre förutsättningar för varje dag”
33 döda efter ryska attacken i Tjernihiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.