Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskyj vill se samtal med Putin: ”Enda vägen ut”

Volodymyr Zelenskyj vill träffa Vladimir Putin för samtal.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA
Vladimir Putin.
Foto: YURI KOCHETKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten bekämpar en brand efter ett bombnedslag i Kharkiv.
Foto: Ukrainska statliga räddningstjänsten

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar på nytt till president Vladimir Putin att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Samtal är det enda sättet att få slut på kriget, menar han, och Ukraina är redo att kompromissa om Ryssland är det.

– Skulle dessa försök misslyckas innebär det ett tredje världskrig, säger Zelenskyj till CNN.

När kriget gått in på fjärde veckan återkommer Zelenskyj till att han är redo för att sätta sig med den ryske presidenten Vladimir Putin och börja förhandla.

– Förhandling är enda sättet att få slut på kriget, säger han till CNN.

– Om det så bara finns en procents chans för oss att stoppa kriget tycker jag att vi måste ta den chansen.

– Skulle dessa försök misslyckas innebär det ett tredje världskrig.

Hans förnyade önskan om fredssamtal kommer samtidigt som andra ukrainska ledare anklagar Ryssland för krigsbrott, det sedan invasionsstyrkorna rapporteras ha bombat en skola i den belägrades hamnstaden Mariupol där cirka 400 människor sökt skydd.

Tragedin Mariupol

– Ryska trupper har kommit för att utrota oss, för att döda oss, säger Zelenskyj i söndagens intervju med CNN.

De ryska attackerna mot Mariupol har varit massiva och situationen i staden är katastrofal. I onsdags bombades en teater i staden som också fungerade som skyddsrum, trots att det på marken framför byggnaden skrivits ”barn” på ryska med stora bokstäver.

I sitt senaste tal på Facebook kallade Zelenskyj Rysslands agerande i Mariupol för krigsbrott. Han spår att belägringen av hamnstaden kommer att gå till historien som krigsförbrytelser av Rysslands militär.

Övergivna kroppar

– Att göra detta mot en fredlig stad, det som ockupanterna gör, är terror som kommer att kommas ihåg i århundraden framöver, sade han enligt AP tidigt på söndagsdygnet i sitt nattliga tal till nationen.

Zelenskyj säger vidare att de förhandlingar på lägre nivå som trots allt förs med Ryssland ”inte är enkla eller trevliga, men nödvändiga”. Han säger att han på lördagen hade diskuterat hur det går i samtalen med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Ukraina har alltid strävat efter en fredlig lösning.

Ryssland å andra sidan bemödar sig inte ens att hämta hem sina stupade soldater, hävdar Zelenskyj:

– På platser där det har varit särskilt hårda strider ligger de ryska soldaternas kroppar kvar i massor längs vår försvarslinje. Och ingen hämtar dessa kroppar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.