Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskyj: Rysslands stora hämnd har börjat

Urban krigsföring i förbjudna zonen – inför Putins nästa drag.
Volodymyr Zelenskyj träffade Mette Frederiksen på måndagen och talade om behovet av snabba vapenleveranser. Han tackade också för det danska stödet.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / EPA/ TT
Ukraina ska få stridsvagnar av typen Leopard 2 från flera västerländska länder.
Foto: ACTION PRESS/ SHUTTERSTOCK

Ryssland ligger i startgroparna för sin nya storoffensiv.

Det menar Ukrainas president Zelenskyj och vädjar om snabbare vapenleveranser.

– De har redan inlett sin stora hämnd, säger han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i flera veckor varnat för att Ryssland förbereder en ny storoffensiv i Ukraina, efter månader av relativt stillastående fronter i öster och i söder. 

Ännu på måndagen fanns få tecken på att Ryssland inlett en bredare offensiv, men de ständiga attackerna i östra Ukraina fortsätter och ryska företrädare hävdar att man de senaste dagarna intagit byn Blahodatne, skapat sig ställningar i gruvstaden Vuhledar och åtminstone delvis tagit kontroll över fler försörjningsvägar in till Bachmut, staden som varit Rysslands fokus nu under lång tid. 

Ukraina å sin sida hävdar att attacker mot Blahodatne och Vuhledar slagits tillbaka. Men president Zelenskyj varnar för att Rysslands stora motoffensiv, som Zelenskyj beskriver som en hämnd för att Ukraina gjort motstånd, nu verkligen är i startgroparna. 

– Varje dag ser vi att de antingen skickar in mer reguljära trupper, eller så ser vi ett ökat antal Wagneriter (legosoldater tillhörande Wagner-gruppen), säger Zelenskyj enligt Reuters.

– Ryssland vill verkligen ha sin stora hämnd. Jag tror att de redan har inlett den.

Zelenskyj vädjar om snabbare vapenleveranser

Presidenten, som besökte Mykolajiv och Odessa tillsammans med den danska premiärministern Mette Frederiksen, säger sig dock vara säker på att Ryssland inte kommer att lyckas. 

– Vi kommer undan för undan att stoppa dem. Förgöra dem. För att sedan kunna förbereda vår stora motoffensiv.

Den senaste tiden har Ukraina fått löften om stora vapensändningar, där särskilt beskedet att de ska få nya, moderna stridsvagnar har varit välkommet. Men det kommer att dröja innan de är på plats och kan användas. I ett tal på söndagen uppmanade Zelenskyj till snabbare leveranser.

 – Ryssland vill att kriget drar ut på tiden för att trötta ut våra styrkor, så vi måste göra tiden till vårt vapen. Allt måste gå snabbare, få snabbare leveranser och öppna upp nya vapenalternativ för Ukraina, sa han. 

Det kan bli Rysslands nästa drag i Ukraina 

Cedric Leighton, f.d. överste i amerikanska flygvapnet, analyserar • Ukrainas motstrategi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.