Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskyj: Då kan kriget vara över

Svenska brandmannen Lena Wilderäng hamnade i artilleri-eld i Ukraina när hon var där för att hjälpa den lokala räddningstjänsten.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: Ukrainian Presidential Press Office / ZUMA/IBL
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kriget i Ukraina rasar lågintensivt i takt med att vinterkylan kryper in över landet.

Medan den ryske diktatorn Vladimir Putin tror på en långdragen konflikt ser den ukrainske presidenten mer ljust på framtiden.

– Det kommer vara fredstid nästa år, säger Zelenskyj till Politico.

Det var på onsdagen som Politico höll sin årliga gala där de prisade årets mest inflytelserika person. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj utnämndes föga förvånande till just årets mest inflytelserika och höll då ett videoinspelat tacktal.

– Jag tror att Ukraina kommer vara världens mest inflytelserika även nästa år, fast då i fredstid, sa Zelenskyj enligt Politico.

Putin tror på långvarigt krig

Ockupanten Vladimir Putin ser framför sig att den ”särskilda militära operationen” i Ukraina kommer bli en ”segdragen process”.

Den ryske diktatorns ord kom under ett sällsynt tv-sänt tal, där han talade direkt om offensiven. I talet sa han också att han inte har några planer på att kalla upp ytterligare ryska reservister och skicka dem till kriget i Ukraina. Han hävdade också att risken för kärnvapenkrig hade ökat – men att Ryssland själva bara ser sina kärnvapen som avskräckande och en del av deras försvar, snarare än något att attackera med.

Vinteruppehåll skadar Ukraina

Rysslands invasionskrig håller på att gå in i vinteruppehåll och det kan vara till ukrainsk nackdel. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tidigare sagt att Ryssland försöker inleda en operativ paus för att sedan ta nya tag till våren.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War menar att det skulle sätta käppar i hjulen för den ukrainska motoffensiven.

”Tre-fyra månader uppskov för de ryska styrkorna är värdefull tid att återhämta sig och förbereda sig på att genomföra nya fientligheter på en bättre nivå”, skriver de i sin senaste analys.

Ryska supertåget – specialbyggd för krig

Det ryska försvarsdepartementet uppger att tåget ska kunna slå till mot mål två och en halv kilometer bort.
Putins nya hot: ”Risken för kärnvapenkrig har ökat”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.