Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskyj: Benåda ryske oligarken

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA
Tidningen Forbes har rankat Roman Abramovitj som världens 145:e rikaste med en förmögenhet på 14,3 miljarder amerikanska dollar i september 2021.
Foto: MATT IMPEY/SHUTTERSTOCK / MATT IMPEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Rysslands elit har mötts av en mängd sanktioner från västvärlden som svar på kriget i Ukraina. 

Ryska miljardären och fotbollsklubbsägaren Roman Abramovitj, 55, förväntades gå med förlust – men nu har Zelenskyj vädjat om att han ska benådas. 

Enligt uppgifter till Wall Street Journal ska den ukrainska presidenten bett Joe Biden att avstå sanktioner mot oligarken.

I början av mars i år planerade det amerikanska finansdepartementet flera sanktioner mot den ryska oligarken Roman Abramovitj, uppger personer som är bekanta med planerna till Wall Street Journal. Sen tidigare har han sanktioner från EU och Storbritannien.

Men när det var dags att införa de amerikanska sanktionerna blev Vita husets nationella säkerhetsråd ombedda att vänta – av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver tidningen.

Roman Abramovitj är en rysk-israelisk miljardär och före detta oljemagnat. Han äger även Premier League-klubben Chelsea, flera megayachter och palatsliknande hem i både USA och Storbritannien.

Nu visar det sig att Abramovitj eventuellt skulle vara hjälpsam i förhandlingarna om fred med Ryssland, enligt uppgifter från de inblandade i hävningen av sanktionerna. 

Oligarkens talesperson: Abramovitj stöder freden

Enligt uppgifter ska Biden ha rådfrågat Zelenskyj om en rad sanktioner, inklusive de som var planerade mot Abramovitj, när den ukrainska presidenten vädjade om att vänta.

Emily Horne, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd, vill inte bekräfta uppgifterna till The Wall Street Journal.

Inte heller Abramovitjs talesperson vill kommentera oligarkens inblandning, men säger att han ”stödjer ansträngningar som syftar till att återställa freden så snart som möjligt”. 

Amerikanska finansdepartementet har inte svarat på Wall Street Journals förfrågan om en kommentar. 

Storbritanniens och EU:s sanktioner – frysta tillgångar

Den brittiska regeringen har infört stenhårda sanktioner mot Abramovitj genom att frysa hans tillgångar, vilket drabbade hans Premier League-klubb Chelsea hårt. 

Även EU har infört sanktioner som ledde till att oligarken beordrade besättningen på sina två lyxyachter Eclipse och Solaris att styra om kursen och lämna europeiskt vatten.

Se även: 

Roman Abramovichs yacht la till i Bodrum i Turkiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.