Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zelenskas varning: Putin kan hota era städer också

Olena Zelenska skriver i ett öppet brev att det är omöjligt att förstå vad som hänt Ukraina de senaste veckorna.
Foto: Ukrinform/ Shutterstock / TT
Mariupol. En av de mest förstörda städerna under invasionen.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP/ TT

Olena Zelenska, hustru till den ukrainska presidenten, skriver i ett öppet brev att vad som hänt hennes land är ”omöjligt att förstå” – men att Putin underskattat ukrainarna.


Följ allt som händer i kriget i Expressens app. Ladda ner den på din Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Under rubriken ”Jag vittnar” skriver Olena Zelenska ett brev till världens medier. Brevet delades först på Telegram, men Zelenska har sedan postat det på Facebook också. 

I brevet skriver presidenthustrun att utvecklingen de senaste veckorna är omöjlig att förstå: ”Vårt land var fredligt, våra städer, samhällen och byar var fulla av liv.”

”Trots påståenden från Kreml-stödda propagandaförmedlare, som kallar detta en ”särskild operation”, är det i själva verket massmord på civila i Ukraina.”

Och eftersom Ryssland påstår att de ”inte för krig mot civila”, namnger hon några av de barn som mördats av Putins regim.

”Åttaåriga Alice som dog på Ochtyrkas gator, medan hennes morfar försökte skydda henne. Eller Polina från Kiev som dog i beskjutningen tillsammans med sina föräldrar. 14-åriga Arsenij som träffades i huvudet av rasmassor och inte kunde räddas eftersom ambulansen inte kunde komma fram på grund av alla bränder.” 

Putin underskattade Ukrainas befolkning

Men, fortsätter hon, Putin har underskattat Ukrainas befolkning. ”Ukrainare, oavsett politiska åsikter, modersmål, tro och nationalitet, står i oöverträffad enighet. När Kremls propagandister skröt om att ukrainare skulle välkomna dem som räddare, med blommor, har de stötts bort med molotovcocktails.”

Även Zelenska följer sin makes uppmaning till väst – och vädjar om att se till att stänga luftrummet för den ryska aggressionen.

”Stäng luftrummet, så kan vi hantera kriget på marken själva”, skriver hon. 

”Det här kriget är inte ett krig 'där ute någonstans'. Det här är krig i Europa, nära EU:s gränser. Ukraina stoppar styrkorna som kanske aggressivt går in i era städer i morgon... förra veckan hade det sett ut som en överdrift, nu är det verkligheten vi lever i.”

Var Zelenska befinner sig är inte känt, men presidenten sa i helgen att hans familj fortfarande befinner sig i Ukraina. Olena Zelenska indikerar också detta med sitt brev, som hon kallar för ett vittnesmål från Ukraina. 

https://www.facebook.com/100047217572864/posts/620712539512660/?d=n

Ryssarna tror inte på att Putin attackerat Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.