Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zeinab, 13, efter dådet vid skolan: Vill tillbaka

Minst 50 döda efter attack mot flickskola i Afghanistan • Ingen har tagit på sig dådet.
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: M SADIQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CBS News / CBS News

Minst 85 personer dog i bombdådet vid en flickskola i Kabul.

13-åriga Zeinab överlevde med nöd och näppe.

Hon ska tillbaka till skolan så fort hon får chansen.

– Jag tror att de inte vill att vi ska studera, säger hon till CBS News.

Det var i lördags som flera kraftfulla bomber detonerade vid en gymnasieskola i Afghanistans huvudstad Kabul. På bilder syntes blodiga skolböcker, gråtande föräldrar och flickor i liksäckar.

Dödssiffran fortsätter att stiga. På måndagen meddelade afghanska myndigheter att minst 85 personer, de flesta flickor, dog i attacken, rapporterar CNN. Nästan 150 personer skadades. I söndags begravdes många av offren.

Zeinab överlevde

Zeinab, 13, var en av de som överlevde. Hon säger till CBS News att hon stod en bit bort när explosionen skedde.

– Det kändes som att explosionen kom från himlen och marken på samma gång.

Hon fick splitter i armen, och skickades till sjukhus. Till CBS säger Zeinab att hon fortfarande inte vet vad som hänt hennes vänner.

Hittills har ingen terrorgrupp tagit på sig dådet. Men sunnimuslimska terrorister har tidigare slagit till i stadsdelen, som befolkas av shiitiska hasarer.

Vill tillbaka

Afghanistans president Ashraf Ghani har sagt att han tror att talibanerna ligger bakom. Talibanerna har också utlovat ett eldupphör, även om de inte sagt att de är skyldiga till attacken.

13-åriga Zeinab uppfattar att de som låg bakom attacken vill att flickor inte ska studera. Men trots att hon förlorat flera klasskamrater, och själv kunde ha dött, är hon fast besluten att återvända till skolan.

– Jag tror att de inte vill att vi ska studera.

Patricia Gossman om situationen i Afghanistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.