Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zaras tröja ser ut som
kläder från förintelsen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Zaras tröja för barn är randig med en gul stjärna på bröstet – precis som kläderna de judiska fångarna tvingades bära i nazisternas förintelseläger.

Här är klädkedjans barntröja som ser ut som de judiska fångarnas kläder från Hitlers koncentrationsläger.

Spanska Zara har sålt den i Sverige – fram tills i dag.

Efter att den fått hård kritik i sociala medier valde kedjan att dra tillbaka tröjan och be om ursäkt.

Tröjan ska vara en sheriff-tröja för flickor och pojkar i treårsåldern. Men många som ser den uppfattar den på ett helt annat sätt.

Med sina ränder och en gul sexuddig stjärna på bröstet ser den väldigt mycket ut som de kläder som de judiska fångarna tvingades bära i nazisternas koncentrationsläger.

Klädesplagget såldes fram till klockan 11.00 i dag på den spanska klädjätten Zaras hemsida och bilder av det började under onsdagen spridas i sociala medier.

Reaktionerna kom direkt. Flera namnkunniga debattörer har riktat skarp kritik mot Zaras historielösa design.

Det här är andra gången som Zara hamnar i blåsväder för sin design.

2007 sålde företaget en väska med ett hakkors i mönstret. Deras förklaring då var att den kom från en extern leverantör och att man inte upptäckt hakkorset, rapporterar TT.

Väskan plockades bort från sortimentet.

Nyheter24  har samlat inlägg från Twitter som kritiserar plagget. Här är några av dem:


https://twitter.com/claesnyberg/statuses/504537027430199296https://twitter.com/calleschulman/statuses/504539874184421376https://twitter.com/Nabila_AFR/statuses/504528336170012672

Förutom i Sverige har även kritik mot plagget förts fram i England, Frankrike och i flera andra europeiska länder.

Zaras kontor i Sverige vill inte kommentera barntröjan när Expressen ringer utan hänvisar till huvudkontoret i Spanien och marknadsavdelningen där. Därifrån har Expressen än så länge inte fått någon kommentar.

Sveriges Radio  rapporterar dock att kedjan svarat på Twitter och ber om ursäkt. Den ska nu tas bort från butikerna och har försvunnit från hemsidan.


https://twitter.com/ZARA/statuses/504548659040907264

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.