Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zara blev yngsta kvinnan att flyga jorden runt

Zara Rutherford flög jorden runt på 155 dagar.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Flygningen tog 155 dagar.
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN

19-åriga Zara Rutherford har skrivit historia.

På torsdagen blev hon den yngsta kvinnan att flyga jorden runt – helt solo. 

Ensam är stark. Det kan brittisk-belgiska Zara Rutherford intyga. Hon är nu den yngsta kvinnan någonsin att genomföra en jorden runt-flygning på egen hand. 

Rutherford lyfte den 18 augusti förra året och efter den 155 dagar långa resa landade hon under eftermiddagen på belgiska flygplatsen Kortrijk-Wevelgem. Från början hade Zara Rutherford räknat ut att resan skulle ta ungefär tre månader, men på grund av kritiska väderförhållanden och problem med visum förlängdes flygturen med två månader.

Strandsatt i Ryssland 

Under resan tvingades hon oplanerat stanna en månad i Nome, Alaska och 41 dagar i Ryssland. Hon var också tvungen att spendera julhelgen ensam i Singapore. 

– Det svåraste var definitivt att flyga över Sibirien, det var extremt kallt. Om motorn hade krånglat hade räddningen varit flera timmar bort, och jag vet inte hur länge jag hade överlevt, säger hon under presskonferensen på flygplatsen.

På flygplatsen i Belgien väntade familj, vänner, journalister och fans, och Rutherford var vid gott mod. 

– Det är helt galet, jag har inte hunnit smälta det.

51 000 kilometer 

Trots de tuffa hindren längst vägen ångrar 19-åringen inte att hon tog sig an den svåra utmaningen att flyga 51 000 kilometer – helt ensam. Nu hoppas hon kunna inspirera fler unga kvinnor att ge sig in i branschen. 

– Jag är så glad!

– Om du får möjligheten – ta den. 

Amerikanska kvinnan Shaesta Waiz var den tidigare rekordhållaren. Hon flög jorden runt solo 2017 och var 30 år vid tillfället. Den yngsta manliga rekordhållaren var 18 år vid sin soloflygning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.