Zaporizjzja ska rösta om att tillhöra Ryssland

Zelenskyj kräver nya sanktioner mot Ryssland.
Den ryskockuperade regionen Zaporizjzja ska hålla en folkomröstning om att ingå i Ryssland, skriver den ryska nyhetsbyrån Tass. I staden Zaporizjzja ligger Europas största kärnkraftverk.
Foto: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den ryskockuperade regionen Zaporizjzja ska hålla en folkomröstning om att ingå i Ryssland, skriver den ryska nyhetsbyrån Tass.

Beskedet går tvärs emot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs krav på att folkomröstningar i ryskockuperade områden ska upphöra om det ska finnas några chanser till fredssamtal mellan länderna.

Under måndagen undertecknade Yevgeny Balitskyj, ryskinstallerad guvernör för den ockuperade regionen Zaporizjzja i sydöstra Ukraina, en order om att hålla en folkomröstning om anslutning till Ryssland, uppger den ryska nyhetsbyrån Tass.

– Jag undertecknar en order till den centrala valkommissionen att påbörja förberedelserna för en folkomröstning om Zaporizjzja-regionens återförening med Ryssland, sa Balitskyj i ett tal som tillkännagav beskedet.

Samtidigt uttalade sig även chefen för den civil-millitära administrationen i regionen och sa att invånare i regionen ”är ett med Ryssland”.

Ryssland betecknar de ockuperade områdena i Ukraina som ”civil-millitära administrationer”, och i slutet av juli skrev det brittiska försvarsdepartementet att lokala myndigheter sannolikt kommer att ”tvinga befolkningen att ge ifrån sig personliga uppgifter för att skapa röstlängder”.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1553251789776060418

Zelenskyjs hot

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare kallat folkomröstningar i ryskockuperade områden för ”pseudoomröstningar” och hotat med att Ukraina inte kommer återuppta några fredssamtal med Ryssland om de genomförs.

– Om ockupanterna fortsätter med dessa pseudoomröstningar kommer de stoppa alla möjligheter till samtal med Ukraina och den fria världen, något som den ryska sidan till slut kommer att behöva, sa Zelenskyj under söndagskvällen enligt ukrainska TSN.

120 svenskar ska utbilda ukrainska soldater

Skickas till Storbritannien • Bilder från SVT Nyheter Norrbotten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.