Zanyar blir mordhotad – namne med Oslomördare

Polisen går ut med namn på offren.
Zanyar Matapour, 36, har under de senaste dygnen fått ta emot en ström av hot och hat eftersom han delar namn med den misstänkte Oslomördaren.
Foto: Privat / Facebook

Zanyar Matapour, 36, delar namn med den 43-årige man som misstänks för skottlossningen vid en gaybar i centrala Oslo under natten mot lördag.

Han är politisk flykting i Sverige – men när människor googlade den misstänkte mördarens namn blev det träff på 36-åringens konton i sociala medier.  

– Efter flera tusen hot mot mig mår jag väldigt, väldigt dåligt, säger han. 

Zanyar Matapour befinner sig inte i samma land och delar inte ålder med den 43-årige man som är häktad för det misstänkta terrordådet i Oslo under natten till lördagen – han befinner sig i Sverige där han har sökt asyl. 

Men 36-åringen delar namn med Zaniar Matapour – mannen som misstänks ha skjutit ihjäl två och sårat 21 personer vid gaybaren London Pub – och de kommer från samma del av iranska Kurdistan. Det räckte för att Zanyar Matapour skulle utsättas för en flodvåg av hat och hot i sociala medier. 

36-åringen dök upp överst i träffresultaten medan den misstänkte mördaren verkar sakna offentliga konton i sociala medier. 

Zanyar Matapour menar att det rör sig om tusentals hot och hatbudskap som framförts till honom genom Facebook Messenger, Instagram och över telefon. 

– Jag är traumatiserad. Jag har inte sovit på 48 timmar och är så stressad, säger han under måndagen. 

Människor som hatat ber nu om ursäkt

Zanyar Matapour är politisk aktivist och många känner till honom i iranska Kurdistan – att hans namn nu förknippas med vad polisen utreder som ett misstänkt terrordåd med hatbrottsmotiv har slagit hans tillvaro i spillror. 

Han har gjort sitt bästa för att försöka nå ut till människor med budskapet om att han inte har något med dådet att göra. 

”Hej, mitt namn är Zanyar Matapour. Jag skickar mina hjärtekrossade kondoleanser till det norska LGBTQ-communityt. Och härifrån så fördömer jag fullständigt denna terroristattack och jag känner inga av de människor som nämns ovan, och jag vill ha en fri värld utan förföljelse mot tankar och grupper. Trots att jag har blivit hotad tusentals gånger sedan i går så har jag i dag hittat goda vänner i Norge som sympatiserar med mig”, skrev Zanyar Matapour i ett Instagraminlägg under söndagseftermiddagen. 

Zanyar Matapour har skrivit ett Instagraminlägg där han fördömer dådet och förklarar att han inte har något med det att göra.

Zanyar Matapour har även blivit intervjuad av norska Dagbladet och för Expressen berättar han att människor har börjat höra av sig för att be honom om ursäkt. 

– Efter att ha dödat mig i sociala medier under två dagar så skickar de ursäkter till mig, och berättar att de är ledsna för att de delat mitt konto till tusentals följare i sociala medier, säger han. 


Se mer: Norska Pride-manifestationen stoppas efter skottlossningen

stoppades

Stor stöddemonstration efter Oslo-attentatet ställdes in – kunde inte garantera säkerheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.