Zaida Catalán-utredningen ”har havererat”

Publicerad

Över tre månader har gått sedan den svenska politikern Zaida Catalán försvann och mördades i Kongo-Kinshasa.

Men polisutredningen rör sig sig inte framåt.

Nyckelvittnen har ännu inte hörts, och någon resa till landet ska heller inte vara inplanerad.

– Den svenska mordutredningen har havererat, säger en källa till Aftonbladet.

Zaida Catalán arbetade för en av FN:s expertgrupper som lyder under världsorganisationens mäktigaste organ – säkerhetsrådet. 

Expertgrupperna är observatörer som ska övervaka situationen i länder som är föremål för FN-sanktioner. De ska också utreda brott mot folkrätten.

13 mars i år rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp. 

De hittades döda 28 mars. 

LÄS MER: Kongo motsätter sig utredning om morden 

Den kongolesiska utredningen är redan avklarad – och två män har ställts inför rätta.

Evie Francq, researcher på människorättsorganisationen Amnesty, menar att utredningen saknar all trovärdighet.

– Helt avgörande uppgifter, som vad som hände med de fyra kongoleser som reste med FN-experterna, har inte utretts. Än mindre de politiska kopplingarna. Och 14 ytterligare personer, som man hävdar är delaktiga, är ännu på fri fot. Det är obegripligt att inleda en rättegång då, säger Francq till Aftonbladet.

Kom nyligen tillbaka

Hon kom nyligen tillbaka från en resa till Kongo-Kinshasa, där hon följt upp morden på FN-experterna och de 42 massgravar som hittats. Francq såg inga spår av den svenska utredningen:

Aftonbladet har varit i kontakt med en av två svenska åklagare i fallet, Sara Nilsson.

 Hon kommenterar bristen på framsteg på följande sätt:

– Utredningen är beroende av att vi får information från andra myndigheter och andra länder. Vi har varit i kontakt med UD, FN och amerikanska myndigheter. Och vi har skickat en begäran om rättslig hjälp till Kongo, som ännu inte har besvarats.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag