Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zahran Hashim pekas ut som ledaren bakom bombdåden

Zahran Hashim är en frontfigur i en lokal islamistisk grupp som misstänkts för dådet.
De totalt åtta bomberna dödade över 300 människor och skadade omkring 500. Foto: ERANGA JAYAWARDENA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett 40-tal personer har gripits.Foto: CHAMILA KARUNARATHNE / AP TT NYHETSBYRÅN
En nationell sorgedag har utlysts på tisdagen.Foto: ERANGA JAYAWARDENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Islamistledaren Zahran Hashim pekas ut som misstänkt för massakern i Sri Lanka.

Han är en av landets mest kända hatpredikanter, men försvann i samband med terrorattackerna.

– Vi utreder hur de fick tag på sprängämnen, säger hälsominister Rajitha Senaratne.

Samtidigt pekar landets regering att dådet ”verkar vara en hämnd” för moskéattackerna i Christchurch. 

Under eftermiddagen uppgav Reuters att IS tar på sig dåden. 

Landets president hävdar att han inte fick kännedom om underrättelserapporten som varnade för attackerna.

Sri Lanka jagar förövarna för Påskmassakern både inom landet och internationellt. Minst 321 dödades och 500 skadades i de åtta samordnade attackerna i flera städer på ön. 

Över 40 misstänkta har gripits och landets regering lägger skulden för dåden på en lokal salafistisk missionsgrupp. 

På tisdagseftermiddagen uppgav Reuters att terrorsekten IS har tagit på sig attackerna genom sin propagandakanal Amaq news agency. 

– Vi utreder internationell koppling, hur de tillverkade bomberna och hur de fick tag på sprängämnen, sa landets hälsominister Rajitha Senaratne på en presskonferens i går. 

Enligt Sri Lankas vice försvarsminister kan attackerna vara en hämnd för dåden i Christchurch i Nya Zeeland. Något som den initiala utredningen visar, skriver AFP. Strax efter dåden på Nya Zeeland gick terrorgruppen IS ut med en 45 minuter lång propagandavideo där man lovade att hämnd skulle komma, kan Expressen berätta.   

I videon pekas försvunna islamistledaren Zahran Hashim ut som en ledande gestalt bakom terrordåden, och som en av självmordsbombarna i attacken.
Två andra icke namngivna pekas också ut som självmordsbombare i attacken.
Två andra icke namngivna pekas också ut som självmordsbombare i attacken.

Polisen varnades för självmordsattacker

Samtliga katolska skolor i Sri Lanka håller stängt till den 29 april. Undantagstillstånd började gälla natten mellan måndag och tisdag. Den lankesiska regeringen kräver att polisens generalinspektör ska avsättas för att polisen så katastrofalt misslyckats med att stoppa attackerna. 

Redan den 4 april fick försvarsdepartementet underrättelseuppgifter både från Indien och från USA om planerade attentat mot mål i Sri Lanka. Polisen fick ta del av uppgifterna fem dagar senare och de till och med fick namn på misstänkta terrorister. Det sa landets hälsominister Rajitha Senaratne på en presskonferens i går. 

– De har varnats för självmordsattacker. Rapporterna innehåller information om att målen är kristna och katolska kyrkor, men även turisthotell. Den 9 april informerade Försvarsdepartementet polisen om situationen och de har även namn på de misstänkta terroristerna, sa ministern.  

Sri Lankas president uppger dock att han inte delgavs den underrättelserapport som varnade för attentat, rapporterar Reuters. Han säger också att han kommer att byta ut ledningen för försvarsdepartementet.

De pekas ut som misstänkta

De personer som nämns i listan över misstänkta terrorister är Zahran Hashim, Jalal Ithal, Shahid, Rilwan, Maulawi och Milhan.

Zahran Hashim tillhör frontfigurerna i salafistiska missionsgruppen National Thowheeth Jama’ath, NTJ. Han har under lång tid varit aktiv på sociala medier - främst på YouTube och på telegram-kanalen al-Ghuraba (främlingarna).

På ett klipp kan man se hur Zahran Hashim och flera andra terrorister avlägger en krigsed för IS-ledaren Abou Bakr al-Baghdadi.

Detta har hänt

• Klockan 06.15 på påskdagen kom de första rapporterna om attackerna. Sex bomber utlöstes i huvudstaden Colombo och städerna Batticaloa och Negombo. 

• Bomberna träffade kyrkan St. Anthony i Colombo, kyrkan St Sebastian i Negombo och en tredje kyrka i Batticaloa. 

Ytterligare tre explosioner skedde vid hotellen Shangri-La Hotel, Kingsbury Hotel och La Cinnamon Grand i Colombo. 

• På tisdagsmorgonen uppges 321 personer vara döda och 500 skadade. 

• 38 av dödsoffren är enligt Washington post utländska medborgare.

• IS har tagit på sig dåden genom sin propagandakanal Amaq news agency. Den lokala islamistgruppen National Thowheed Jamaath har tidigare pekats ut som skyldiga av den lankesiska regeringen. 

• Enligt en rättsteknisk undersökning ligger sju självmordsbombare bakom attacken. 

• På tisdagen uppgav Reuters att 40 personer har gripits. 

• Landssorg har utlysts under tisdagen.

Är försvunnen sedan attackerna

Expressen har granskat en rad propagandavideos som Hashim publicerat och de visar sig vara rena kopior på IS propaganda.

Han uppmanar sina anhängare till strikt sharia, stöd till islamister i Syrien och förstörelser av ”otrognas” statyer. 

Zahran Hashim är försvunnen sedan terrorattackerna.

Enligt hälsoministern har minst sju självmordsbombare varit involverade i attackerna. Man misstänker att ett internationellt terrornätverk ligger bakom dem, men att medlemmar från lokala salafistiska gruppen NTJ utförde dåden.

Vice ordförande för Islamiska Rådet på Sri Lanka, Ahmad Helmi ska redan för tre år sedan varnat regeringen för NTJ, skriver lokala medier. 

De totalt åtta bomberna dödade över 300 människor och skadade omkring 500. Foto: ERANGA JAYAWARDENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Hundratals människor samlades på tisdagsmorgonen i St. Sebastiankyrkan i staden Negombo, 3 mil norr om huvudstaden Colombo för att hedra dödsoffren. Samtidigt återinför landets president Maithripala Sirisena samma vittgående befogenheter som gällde under inbördeskriget (1983-2009) till militär och polis, skriver nyhetsbyrån AP.

Turistminister John Amaratunga uppger att det finns minst 39 utlänningar bland dödsoffren. De är från bland annat USA, Storbritannien, Kina, Indien, Frankrike, Portugal, Japan, Danmark, Turkiet, Saudiarabien och Australien. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.