Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zahra, 18, trodde att hennes syster var hennes mamma

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Zahra Al Hashem trodde att systern var hennes mamma under åtta år. Sen kom sanningen fram.Foto: Privat
Zahra Ali Hashems roman ”Det mörka ljuset” går att köpa via hennes instagram.Foto: Privat

När Zahra Ali Hashem från Gävle var åtta år gammal vändes hennes värld upp och ned. Den personen hon hade kallat för mamma var i själva verket hennes storasyster.

Nu har hon skrivit en bok där hon berättar om sin uppväxt.

– Jag bara skrev rakt från mitt hjärta, säger Zahra Ali Hashem.

I början av 2000-talet kom 18-åriga Zahra Ali Hasems familj till Sverige från Irak. 2001 föddes Zahra på Sundsvalls BB.

Knappt ett år senare dog Zahras mamma i vad som enligt läkarna var ett hjärtstopp. Kort därefter lämnade Zahras pappa henne och hennes syskon att klara sig själva. Då kopplades socialtjänsten in och ville placera syskonen i olika familjehem, något även Allas samt lokaltidningen Gefle Dagblad skrivit om.

Men Zahras storasyster, den äldsta i syskonskaran på totalt sex personer, klev då fram och tog på sig en mammaroll. Hon hade precis fyllt 18 år och därför kunde familjen hålla ihop. De flyttade då till Gävle där vänner till familjen bodde.

Eftersom Zahra var så pass liten, bara nio månader gammal, började hon sedan tro att storasystern var hennes riktiga mamma.

– När vi skulle gå till min biologiska mammas grav brukade jag alltid säga att vi skulle gå till en av mina systrars mammas grav. Jag vet inte varför jag inte tänkte på att ingen av mina andra syskon kallade vår storasyster för mamma, berättar Zahra.

Zahra trodde att storasystern var hennes riktiga mamma i åtta års tid. Då fick hon berättat för sig att hennes biologiska mamma var död.

– Jag blev chockad och frågade mig själv ”vem är jag?”. Det tog ett tag innan jag förstod att hon verkligen var min syster.

”Jag bara rasade”

Till slut tog socialtjänsten beslutet att Zahra ändå skulle placeras i familjehem. Då hade hon hunnit fylla elva år.

Det blev starten på en förvirrande tid där Zahra flyttade runt och bodde i totalt åtta olika jour– och familjehem. 

– Jag bara rasade hela tiden, jag visste inte vad som hände egentligen.

Zahra hade ingen kontakt med sina systrar under tiden hon slussades runt. Hennes äldsta syster och den som hon trodde var hennes mamma hade även valt att flytta tillbaka till hemlandet Irak.

Men efter tio månader fick Zahra till slut flytta tillbaka till sina syskon i Gävle igen och en av hennes systrar godkändes som familjehem.

– Det blev en stor lättnad att få komma hem. Jag blev glad och kunde äntligen få komma tillbaka till mitt liv igen och börja skolan.

– Samtidigt var jag rädd att det skulle hända någonting och jag skulle få flytta i väg igen. Det var en massa tankar som snurrade men jag var samtidigt glad.

För att bearbeta sina känslor valde Zahra att skriva en bok om det svåra tiden. Foto: Privat

Skrev en bok

Tankarna och minnena från barndomen har alltid följt med Zahra. På kvällar eller när hon kände sig ledsen brukade hon skriva för att få bukt på sina känslor.

– En natt vaknade jag av att jag grät och hade ångest, jag visste inte vad jag skulle göra, säger Zahra.

Hon öppnade då ett Word-dokument och började skriva på det som senare kom till att bli första sidan på boken ”Mörka ljuset”.

– Vi skulle starta UF-företag på skolan och vår lärare berättade att några hade gjort barnböcker. Då kände jag att jag ville skriva en roman, berättar Zahra.

Alla lov och lediga kvällar tillbringades med att skriva färdigt på boken och efter drygt ett år hade hon den färdiga produkten i sina händer.

– Jag hade inga tankar om hur jag skulle skriva eller hur de olika delarna skulle bli. Jag bara skrev rakt från hjärtat.

Men själv har Zahra inte läst sin bok.

– Varje gång jag försöker läsa blir jag nervös, andfådd och tårarna bara rinner. Så jag har inte kunnat.

I april har hon blivit inbjuden till författarsamtal i biblioteket i Gävle. Men om det blir fler böcker i framtiden vet hon inte ännu.

– Jag har gått en kurs i Stockholm där jag lärt mig skriva dialoger till film. Jag kanske går vidare med boken på så vis, genom en film eller en serie. Det är bara en tanke just nu, men kanske i framtiden.

Zahra Ali Hashem skrev romanen ”Det mörka ljuset” som en del av UF-projektet. Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.