Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pojke häktas – misstänkt för yxmord på sin vän

Expressens reporter berättar om häktningsbeslutet
Flera poliser skickades i går till Sollentuna där det misstänka yxmordet ägde rum. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Polisens tekniker jobbade under natten på platsen. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Båda pojkarna kommer från trygga sociala förhållandet i välbärgade områden. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Polisen på plats. Foto: Janne Åkesson / Swepix
Foto: Expressen TV

De två tonårspojkarna cyklade tillsammans till badplatsen i Sollentuna norr om Stockholm på fredagen.

Några timmar senare hittades den ene livlös med en yxa intill sig.

Han dog senare av sina skador – medan hans vän har häktats, misstänkt för mord.

Åklagaren yrkade på häktning på sannolika skäl med restriktioner, och anser att det finns en risk för att den misstänkte annars ska undanröja bevis.

De båda vännerna kom från socialt trygga förhållanden i välmående områden.

Ett misstänkt yxmord skakar den välmående Stockholmsförorten. En tonårig pojke sitter anhållen och har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord

Mordoffret var hans vän.

En tonårig pojke har dött efter att ha hittats livlös vid Rösjöbadet i Edsberg i Sollentuna norr om Stockholm på fredagskvällen. Han hade kraftiga skallskador och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter – men hans liv gick inte att rädda.

Tonårig pojke häktad efter misstänkt mord i Sollentuna

Yxa hittad intill offret

En yxa påträffades strax intill offret, enligt uppgifter till Expressen. Flera hugg ska ha utdelats.

Den dödes vän, en annan tonårspojke, greps på platsen. Han hade ringt till polisen vid 22-tiden och sagt att han hade ”begått ett grovt brott mot en annan person”. Den misstänkte pojken anhölls på lördagsförmiddagen.

Han erkände i inledande förhör, enligt Aftonbladet. 

– Vi jobbar hårt med det här och kommer att hålla förhör och prata med omgivningen, säger Mats Eriksson, presstalesperson hos polisen.

Den misstänkte tonårspojken är nu häktad med restriktioner på sannolika skäl för mordet på den andra pojken eftersom det finns risk att han skulle undanröja bevis och begå nya brott. 

Åtal kommer att väckas senast den 16 augusti. 

– Han kommer att häktas och föras till Sollentuna-häktet. Vad jag tycker om det är inget jag tycker att jag behöver kommentera. Tingsrätten har gjort sin bedömning över åklagarens yrkande och grunder för det. Det finns naturligtvis möjlighet att överklaga till Svea hovrätt om min klient önskar det, säger den misstänkte pojkens försvarare Rickard Appelberg. 

Hör Rickard Appelberg om yxmordet

Kommer ni att göra det?

– Det är inget vi har planerat. 

Hur mår han?

– Jag kan inte uttala mig om hans hälsa. Jag känner inte till hans hälsa varken i fysiskt eller psykiskt avseende. Det måste utredas. Ni har sett hur han mår i rättssalen. En person, vem det än är, mår naturligtvis inte bra under en häktningsförhandling. 

Hur anser du att bevisningen är?

– Jag kan inte kommentera det. Jag vet vilken bevisning som finns i nuläget men förundersökningen pågår och vad som kommer komma fram vet vi inte, vi vet inte om det finns vittnen eller ytterligare teknisk bevisning. 

Åklagaren menade att det fanns synnerliga skäl för påföljd?

– När det gäller så här unga personer så krävs synnerliga skäl och det anser åklagaren att det föreligger. Han är ju väldigt ung och det finns rättsfall från HD när det gäller unga misstänkta. Det ska krävas synnerliga skäl.

Vad har din klient erkänt?

– Jag kan inte svara på det, det kan påverka förundersökningen. Du har ju lyssnat och sett vad som framkommit. 

– Han har fått den frågan men jag kan inte besvara det, dels på grund av förundersöknings-sekretess men också av hänsyn till han själv och hans föräldrar. 

Polisen arbetar med en förundersökning gällande mord

Cyklade till badsjön

De två vännerna cyklade tillsammans till badsjön på fredagen, uppger Aftonbladet. Den misstänkta brottsplatsen ska vara en grusplan på en höjd. En öde plats utan hus några hundra meter från badsjön.

Det båda pojkarna kom från ett lugnt och socialt tryggt område i en förort med både villa- och höghusbebyggelse norr om Stockholm. De hade inga kriminella kopplingar och deras familjer har god social och ekonomisk ställning.

Flera grannar som bor i närheten av den misstänkta brottsplatsen beskriver samhället som ”lugnt”, ”vanligt” och ett område med många barnfamiljer. 

Anna Dahlbom Langley: ”Verkar delvis ha erkänt”

Grannar chockade

Många i området är chockade över det misstänkta mordet, andra säger att de har blivit vana vid en ökad kriminalitet de senaste åren. 

– Vi reagerade när helikoptern kom flygande och så såg vi hur det lyste på höjden på andra sidan gatan. Det är förskräckligt. Jag bor mitt emot kullen där de letade. Jag såg att det lyste hela natten, säger en boende i området. 

Flera personer i grannskapet berättar att de såg en ambulanshelikopter landa efter 22.00 på fredagskvällen och att det sedan var polisaktivitet i området långt in på natten till lördagen. 

Strax efter elva på fredagskvällen sade Per Fahlström, talesperson vid polisen i Stockholm till Expressen:

– Polis och ambulans kallades till platsen. Personen som har ringt till polisen är gripen. I närområdet påträffades en allvarligt skadad person, som är förd till sjukhus i ambulanshelikopter.

Dog av skadorna

Och polisen skrev på sin hemsida att ”en person ringer polisen och talar om att denne begått ett grovt brott mot en annan person”.

Vid fyra på lördagsmorgonen meddelade polisen att pojken avlidit av skadorna.

– Brottsrubricering är ändrad till mord. Vi kommer fortsätta jobba med det här under helgen, säger Per Tollström, jourhavande förundersökningsledare.

Händelsen utreds enligt lagen om unga lagöverträdare och pojken har nu häktats. 

Expressens reporter Stina Dahle rapporterar från platsen