Therese Palmkvist. Foto: PrivatTherese Palmkvist. Foto: Privat
Therese Palmkvist. Foto: Privat
En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro efter att en hittills oidentifierad kropp hittats i försvunna Therese Palmkvists hus. Foto: PolisenEn man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro efter att en hittills oidentifierad kropp hittats i försvunna Therese Palmkvists hus. Foto: Polisen
En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro efter att en hittills oidentifierad kropp hittats i försvunna Therese Palmkvists hus. Foto: Polisen
Yxor från polisutredningen mot mannen. Foto: PolisenYxor från polisutredningen mot mannen. Foto: Polisen

Yxor från polisutredningen mot mannen.

 Foto: Polisen
Thereses hus där en kropp har hittats. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKEThereses hus där en kropp har hittats. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Thereses hus där en kropp har hittats. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE

Yxa hittad i jakten på
misstänkte mördaren

Publicerad

Therese Palmkvist, 31, tros ha hittats död i sitt hus utanför Långshyttan.

I jakten på den misstänkte – en man som är dömd för yxhot – har polisen gjort ett nytt fynd.

Enligt Expressens uppgifter har en bil beslagtagits – inuti låg en yxa gömd.

Under torsdagen är det tänkt att det ska komma ett första, preliminärt besked från rättsmedicin i Uppsala, där kroppen har obducerats. Möjligen kan utredarna då få en säker identitet på den döda personen, som tros vara Therese Palmkvist.

Men också besked om det finns misstankar om brott. Therese Palmkvist ska ha berättat för en nära vän att hon var rädd för ett gangstergäng.

Samtidigt pågår den intensiva polisjakten efter en man i 30-årsåldern, som är efterlyst och anhållen i sin frånvaro misstänkt i ärendet. Sökandet är inne på sitt fjärde dygn.

Mannen är tidigare dömd för att ha hotat två poliser med yxa. Han stod också åtalad för en yxattack mot en yngre kvinna – men frikändes. Man vet inte om han nu är beväpnad.

Bil beslagtogs i Hedemoratrakten

Yxor från polisutredningen mot mannen.

Nu har polisen gjort ett fynd i Hedemoratrakten.

Fyndet kopplas till den efterlyste mannen och Therese Palmkvist, som tros ha hittats död.

En bil beslagtogs på onsdagen – inuti den låg en yxa.

Enligt uppgifter till Expressen finns det omständigheter som gör att polisen utreder ett nära samband mellan det nya fyndet och den efterspanade mannen.

– Det är inte ovanligt att vi hittar yxor, eller andra farliga föremål, i bilar. Men vad vi har, inte har och vad vi har gjort i den här utredningen kan jag inte kommentera så här långt, säger Stefan Dangardts.

Polisen: "Kan vara ett brott i sig"

Du vill inte berätta om ni har gjort det här fyndet?

– Nej, precis.

– Jag kan inte kommentera enskildheter om vilka beslag vi gör och vilka personer vi hör i den här utredningen.

Polisen söker fortfarande efter tips och iakttagelser om var mannen kan befinna sig. Man vänder sig främst till personer som känner mannen och som kan veta var han finns.

– Vi får tips och information på olika sätt, som vi bearbetar, säger Stefan Dangardt. Hur bra de är kan inte jag bedöma. Men inget har varit tillräckligt bra hittills eftersom han inte är gripen än.

Nu vill man komma i kontakt med fler personer.

– Ja, dessutom är det så, att om man medvetet skyddar eller härbärgerar en person så kan det vara ett brott i sig, säger Stefan Dangardt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag