Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yvonnes mördare frisläppt – systerns ilska mot presidenten

På väg hem från en klassfest blev Yvonne Jonsson, 19, strypt.
Yvonne Jonsson, 19, mördades på Sri Lanka år 2005.Foto: OKÄND
Sri Lankas president Maithripala Sirisena.
Shramantha Jude Jayamaha under rättegången.Foto: DAILY NEWS SRI LANKA

Yvonne Jonsson, 19, mördades av sin lillaysters pojkvän på Sri Lanka år 2005 – nu har han släppts.

Shramantha Jude Jayamaha var dömd till döden för mordet på Yvonne, men benådades av president Maithripala Sirisena.

Beslutet har fått ilskna reaktioner, och Yvonnes lillasyster anklagar Sirisena för att utsätta familjen för ”outhärdlig smärta”. 

Caroline Jonsson-Bradley skriver i ett öppet brev att hon ”inte ens kan börja försöka förstå hur en far till två döttrar kan komma fram till beslutet att släppa ut detta monster.”

Universitetsstudenten Yvonne Jonsson hälsade på sin familj på Sri Lanka under sommarlovet 2005, när hon brutalt mördades av sin lillasysters pojkvän Shramantha Jude Jayamaha, vilket Expressen tidigare skrivit om.

Yvonne överfölls utanför familjens exklusiva bostad i området Royal Park och misshandlades till oigenkännlighet innan hon ströps med sina egna jeans. 

Shramantha Jude Jayamaha, enligt lankesiska medier från en välbärgad och inflytelserik familj dömdes först till 12 års fängelse, ett straff som sedan skärptes till döden.

För en månad sedan indikerade president Maithripala Sirisena att han tänkte benåda Jayamaha, och under söndagen släpptes han ur Kuruwitafängelset på Sri Lanka.

”Hon sprang på brutna anklar”

Yvonnes lillasyster Caroline Jonsson-Bradley skriver i ett öppet brev till presidenten att han följde den rättsliga processen när han benådade hennes mördare.

”Jag kan inte sluta tänka på vad hon gick igenom den natten. Hon slogs för sitt liv, hon sprang från sin angripare på brutna anklar, ” skriver hon i brevet som publicerats på Facebook.

”Jag minns att jag kände mig så här tom och vilse när min syster dog. Sedan jag fick höra nyheten som bekräftade benådningen har jag känt mig på helspänn, och jag har inte slutat skaka. 

”Det tog mig tio år att börja känna mig i närheten av normal, men nu är jag här i samma mörka hål igen.”

Hon anklagar president Sirisena för att ha valt att släppa Jayamaha fri under en långhelg, för att slippa svara på frågor.

”Nu när du återigen har utsatt min familj för denna outhärdliga smärta, så tycker jag att vi, och alla de människor som har uttryckt oro inför de senaste händelserna, förtjänar att veta de verkliga anledningarna bakom att du blev involverad i det här fallet.”

https://www.facebook.com/caroline.jonsson.5/posts/10157807009249679

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.