Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yulianna, 25, mobbades och trakasserades – för sin kropp

Yulianna Yussef är en av modellerna i fotografen Brock Elbanks utställning om hudsjukdomen KMN. Foto: BROCK ELBANK / CARING MATTERS NOW / S / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
Även Rosabella Harrison syns i utställningen, som just nu pågår i London. Foto: BROCK ELBANK / CARING MATTERS NOW / S / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN

Instagramprofilen Yulianna Yussef, 25, från Polen föddes med stora pigmentfläckar på kroppen.
Nu berättar hon om uppväxten som kantades av mobbning och trakasserier.

– Jag var en dalmatin, en giraff, en kossa, säger hon till Mirror.

Detta efter att ny fotoutställning i London i Storbritannien skildrar människor födda med hudsjukdomen KMN, där Yulianna agerar modell.

Som liten tänkte 25-åriga Yulianna Yussef från Polen aldrig så mycket på sina leverfläckar. Men kring åttaårsåldern ändrades allt, när barn och vuxna i hennes närhet började titta snett och kränka henne.

– Jag var en dalmatin, en giraff, en kossa. Jag var smutsig och folk trodde att mina födelsemärken skulle hoppa på dem om de pratade med mig, säger hon till Mirror.

Hon föddes med KMN, kongenitala melanocytära nevus, en sjukdom som vid födseln ger upphov till pigmenterade tumörer. Nu har Instagramprofilen, med över 100 000 följare fått nog, och vägrar skämmas för sin kropp.

”Är det smittsamt eller nedärvt? Nej. Orsakar det problem? Ja! Mobbning, brist på acceptans, hårväxt, rädsla för nära förhållanden, och kliande, et cetera”, skriver hon på Instagram.

https://www.instagram.com/p/BujbSE_jWnh/

Blir utställning i London

Yuliannas historia har uppmärksammats i brittiska medier, efter det att fotografen Brock Elbank låtit presentera en ny utställning med just personer drabbade av KMN i fokus. Utställningen visas i London i Storbritannien och ska väcka kunskap kring sjukdomen – men även inspirera människor till att älska sina egna kroppar, skriver Independent.

Enligt en studie publicerad i Läkartidningen från 2009 finns KMN hos 0,2 till 2,1 procent av nyfödda barn. KMN ge upphov till hudcancer, och ju större pigmentändringarna är, desto större är risken att drabbas.

Foto: BROCK ELBANK / CARING MATTERS NOW / S / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN

Yulianna Yussef berättar att hon utsattes för mobbning i sin barndom på grund av sjukdomen, och att hon som tonåring enbart gick utomhus efter att solen gått ned.

– Jag brukade fråga: ”varför just jag?”. ”Varför förtjänar jag det här?”, och jag tänkte att   ingen någonsin skulle älska en tjej med en svart och hårig rygg, säger hon till Mirror.

Men i dag har Yulianna ändrat sig. I en form av protest startade hon upp sitt Instagram-konto för att sprida kunskap om KMN, och dessutom bättra på sin egen självkänsla.

– Jag vill vara lycklig, hälsosam, känner mig vacker och självsäker och sexig in min egen hud, och det gör jag nu. Men det har varit en lång väg hit, säger hon till Mirror.