Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yüksel återvald i Nyans – nu splittras partiet

Nyans partiledare Mikail Yüksel sitter i Botkyrkas kommunfullmäktige.
Foto: OLLE SPORRONG

Mikail Yüksel har återvalts som partiledare för Nyans på en extrainsatt kongress.

Många medlemmar lämnade mötet i protest och planerar nu att bilda ett nytt parti.

– Oppositionen inser att det inte går att rädda Nyans längre, säger en av partiets grundare Hassan Khan.

På lördagen utmanades Mikail Yüksel om partiledarposten i en extrainsatt kongress i Rinkeby. Yüksel kritiserades internt av en opposition som vill utesluta honom och som bland annat anklagar honom för att vara ”Turkiets megafon”. På kongressen valde dock majoriteten att ge honom fortsatt förtroende.

– Vi har släppt in personer i partiet med fel värderingar. SD hade också samma problem i början, sa Yüksel inför kongressen och uttryckte då oro över partiets framtid.

– Det har bildats en parallell styrelse till partistyrelsen, sånt här händer bara i kulturföreningar som inte förstår hur Sverige och en demokrati fungerar. Som bara är ute efter makt och status.

Lämnade mötet i protest

När Mikail Yüksel återvaldes gick många medlemmar ut från mötet i protest. Hassan Khan, en av Nyans grundare, säger nu att oppositionen tänker lämna partiet.

– Oppositionen inser att det inte går att rädda Nyans längre efter denna odemokratiska och orkestrerade extra kongress, och därför kommer det att bildas ett nytt parti.

När Expressen pratar med Mikail Yüksel efter kongressen låter han nöjd. 

– Nyans förnyas och rensas på okunniga och problemmakare, säger han. Det var några som var missnöjda på kongressen men det går inte att göra alla nöjda. Väljer de att bilda ett nytt parti så får de göra det men efter ett tag kommer de att bråka med varandra och starta ännu ett nytt parti.

Nyans, menar han, har lärt sig en läxa efter alla konflikter. 

– Vi har lärt oss av det som har hänt och dragit lärdomar. I framtiden kommer vi vara försiktiga när vi släpper in nytt folk. Det kommer vara viktigt att släppa in unga personer som har anammat den svenska organisationskulturen och vet hur den fungerar.

Tog väljare från S

Nyans fick en viktig roll i det jämna riksdagsvalet i september genom att sno åt sig traditionella S-väljare i storstädernas miljonprogram. Partiet hade storsatsat på områden där en stor del av befolkningen har bakgrund i Mellanöstern och kom in i Botkyrkas och i Landskronas fullmäktige.

I Landskrona representeras partiet av den 40-årige VVS-ingenjören Sead Busuladzic, som på lördagen utmanade Yüksel om partiledarposten.

Mikail Yüksel: ”Man vill peta mig till varje pris”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.