Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslut: Totalt fem imamer utvisas

En av imamerna som utvisas är Abo Raad.
Viktor Gaziev.
Fekri Hamad.
Abo Raad.Foto: GEFLE DAGBLAD

Fem av de omhändertagna imamerna ska utvisas.

Expressen har tidigare rapporterat att tre av dem – Hussein Al-Jibury, Abo Raad och hans son – ska tvingas lämna landet.

Nu ska ytterligare två utvisas, skriver Aftonbladet. 

Det handlar om Viktor Gaziev, 38, och Fekri Hamad, 52.

Expressen har i en rad artiklar avslöjat hur Säpo omhändertagit imamer runtom i landet.

Det började med att Gävle-imamen Abo Raad som tillsammans med sin 34-årige son togs i förvar i Gävle i slutet av april. Båda dem ska nu utvisas, enligt beslut från Migrationsverket, har Expressen kunnat rapportera om tidigare.

Imamen från Gävle, Hussein Al-Jibury, ska också utvisas.

Fekri Hamad ska tvingas lämna

På fredagen kommer nya uppgifter:

Västerås-imamen Fekri Hamad, som togs i förvar i början av maj, ska nu också tvingas lämna landet, enligt Aftonbladet.

52-årigen ska ingå i Abo Raads innersta krets och imamen startade en kampanj för att få honom fri. Han skrev inlägg på sociala medier, uppmanade till protester och i sin fredagspredikan som han höll i Gävle gick han till hård attack bland annat mot islamiska föreningar som inte vågade stödja hans kampanj. 

Viktor Gaziev ska utvisas

Därutöver ska 38-årige Viktor Gaziev, 38, utvisas enligt ett nytt beslut. 

Enligt Expressen och Dokus uppgifter omhändertogs Viktor Gaziev i sin hemstad Gävle i början av maj. En nära släkting berättar att Gaziev lämnade hemmet vid lunchtid för att gå och handla, men kom aldrig tillbaka.

Viktor Gaziev har i rättshandlingar uppgett att han var imam i sin hemby i Tjetjenien.

I Sverige är Gaziev dömd för flera brott. Så sent som i mars dömdes han för flera fall av stölder och hälerier gällande kläder från sportbutiker i Dalarna, brott som han begick tillsammans med flera andra personer från Tjetjenien. Han dömdes till åtta månaders fängelse och åklagaren ville redan då att han skulle utvisas. 

Säpo: ”På sikt minska terrorhotet”

Under året har Säkerhetspolisen agerat mot flera imamer på olika platser runtom i Sverige. 

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade. Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige, säger Klas Friberg i ett pressmeddelande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.