Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erna Solbergs vädjan: ”Sprid inte videon på morden”

Många marockaner samlades utanför Norges och Danmarks ambassader i Rabat på lördagen för att uttrycka sin sorg.
Foto: JALAL MORCHIDI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Maren Ueland, 28.
Louisa Jespersen, 24.

Maren Ueland och Louisa Jespersen hittades mördade utanför den marockanska byn Imlil i måndags. 

Fyra män som svurit trohet till IS misstänks för det brutala dubbelmordet. 

Norges statsminister Erna Solberg uppmanar nu allmänheten att inte ladda ner eller sprida den video som visar morden.

– Terroristerna vill att videon ska spridas, för att skapa rädsla och ångest, säger hon till VG

Det var i måndags som väninnorna Maren Ueland, 28, från Norge och Louisa Jespersen, 24, från Danmark hittades mördade utanför sitt tält i närheten av den marockanska byn Imlil nära Atlasbergen.

De ryggsäcksluffande kvinnorna hade ingen aning om att de var iakttagna. 

Bara några hundra meter längre bort ska fyra män ha slagit läger – och några timmar senare misstänks de ha överfallit och mördat de två skandinaviska kvinnorna.

Innan Maren Ueland och Louisa Jespersen gav sig av på sin bergsvandring hade de synts ihop med tre män vid det hotell i Marrakesh där de bodde. Den lokala polisen har uppgett att de mördades med en slags kniv som används vid närstrid. 

Norska Maren Ueland, 28, och danska Louisa Jespersen, 24, hittades brutalt mördade utanför sitt tält i måndags.

I en video som visar morden hörs gärningsmännen, enligt Daily Mail, ropa att ”det är Allahs vilja” och att de två skandinaviska kvinnorna var ”Guds fiender”. Norsk polis bedömer att videon troligtvis är äkta.  

Nu riktar Norges statsminister Erna Solberg en uppmaning till allmänheten om dödsvideon: 

– Jag vill gå ut med en uppmaning till folk om att inte ladda ner eller sprida dödsvideon. Terroristerna vill att videon ska spridas, för att skapa rädsla och ångest. Jag hoppas att folk ska stötta och visa medkänsla med de döda och deras anhöriga, genom att avstå från att sprida den, säger hon till norska tidningen Verdens Gang.  

Norges statsminister Erna Solberg hoppas att folk avstår från att sprida videon på dubbelmordet.
Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Danska statsminister: ”En terrorhandling”

Fyra män är gripna, misstänkta för att ha utfört morden. 

Den marockanska regeringen har kallat dubbelmordet för en ”terrorhandling”, medan Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har uppgett att morden verkar ha varit ”politiskt motiverade och således en terrorhandling”. 

– Det fyller mig med vrede och avsky och jag tar å det skarpaste avstånd från dessa barbariska och bestialiska handlingar, har Lars Løkke sagt i ett pressmeddelande.

De fyra huvudmisstänkta syns i en video där de svär trohet till IS. I den sägs dock inget om dubbelmordet. Enligt CNN har marockansk polis bekräftat att videon är äkta. 

Polisen uteslöt tidigt att det rörde sig om ett rånmord. Bland kropparna, som hittades utanför kvinnornas tält, ska nämligen deras värdesaker legat utspridda. 

Mordutredningen har växt under veckan. I fredags kunde ytterligare nio personer, med misstänkta IS-sympatier, gripas av polisen. 

Detta sedan polisen, vid husrannsakningar i bostäder i flera olika marockanska städer, bland annat funnit olika elektroniska apparater, jaktgevär, knivar och material som kan användas vid tillverkning av sprängämnen.  

Under lördagen samlades marockaner utanför Norges och Danmarks ambassader i huvudstaden Rabat, för att sörja de mördade kvinnorna. Flera av dem ska ha uttryckt skuldkänslor för att kvinnorna mördats av deras landsmän. 

Danmarks ambassadör i Norge, Nikolaj Harris, har riktat ett tack till marockanerna som uttryckte sin sorg och medkänsla under gårdagen. 

”Han blev hjärntvättad”

Norska tidningen Dagbladet har träffat pappan och en bror till en av de män som misstänks ha begått mordet. De var chockade. 

– Han var en helt normal och trevlig man fram till för några månader sedan. Det kom hit några främmande för några månader sedan. De såg ut som alla andra, hade inga IS-kläder eller något sådant. Men de har tydligen påverkat min bror, han blev som hjärntvättad efter högtiden för fyra månader sedan, sa brodern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.