Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA kräver krismöte i FN:s säkerhetsråd

Protester i Teheran den 30 december. Totalt har över 20 personer dödats de senaste dagarna.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Irans högsta andliga och politiska ledare, Ayatollah Ali Khamenei, har uttalat sig för första gången sedan protesterna bröt ut i torsdags.
Foto: SUPREME LEADER OFFICIAL WEBSITE/ HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i Teheran efter polis skjutit tårgas mot dem.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare nio personer har dödats i oroligheterna i Iran. Bland de döda finns en elvaårig pojke.

Nu säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att USA kräver ett krismöte i FN:s säkerhetsråd och FN:s råd för mänskliga rättigheter, rapporterar AP. 

– FN måste säga sin mening kommande dagar, vi kommer att kräva ett krismöte. Folket i Iran ropar efter rättvisa, säger hon under en presskonferens. 

Tidigare under kvällen uppmanade Trumpadministrationen Iran att ta bort sina blockeringar av sociala medier. 

De våldsamma demonstrationerna som skakat flera iranska städer sedan i torsdags fortsätter att skörda offer. Under natten till tisdagen dödades ytterligare nio personer, uppger statlig tv enligt nyhetsbyrån AP. 

Samtliga ska ha skjutits ihjäl.

Elvaårig pojke dödad i protesterna i Iran

Bland de som dödats under natten finns en elvaårig pojke och en 20-årig ung man i staden Khomeinishahr och en medlem i revolutionsgardet som dödats i Najafabad. 


LÄS MER: Polis ihjälskjuten vid protesterna i Iran


500 har gripits av polis

Statlig tv uppger också att sex demonstranter dödats under en kupp mot en polisstation i Qahdraijan. Enligt tv-kanalen gick de till attack mot stationen för att stjäla vapen.

Samtidigt har 500 personer gripits av polis, rapporterar Sveriges radio

Protesterna är de största i landet sedan 2009. Det började som en demonstration mot höjda matpriser i landets näst största stad Mashhad – men spred sig snabbt till olika platser i landet. 

Har stängt av social media

Rouzbeh Parsi, forskare vid utrikespolitiska institutet, menar att demonstrationerna skiljer sig mot de som hölls 2009. Då deltog miljontals iranier i protest mot valfusk, under en tydligare politisk ledning.

– Vi ser inte de jättestora grupperna ute på gatorna som vi gjorde 2009. Sedan är det svårare att få en bild av omfattningen eftersom de har stängt av sociala medier, säger han i Expressen TV.

Trumpadminstrationen har uppmanat Iran att ta bort blockeringarna av Instagram och andra sociala medier, rapporterar AP. Blockeringarna infördes för att kunna konrollera de stora  protesterna i landet.Irans högsta andliga och politiska ledare, Ayatollah Ali Khamenei, har på tisdagen uttalat sig för första gången sedan protesterna bröt ut i torsdags.

"Under den senaste tiden har Irans fiender använt olika medel, som pengar, vapen, politik och underrättelsetjänster, för att besvära den islamiska republiken. Fienden söker alltid möjligheter att infiltrera och slå mot Iran", säger han, vilket har återgivits på hans Twitter och hemsida


https://twitter.com/khamenei_ir/status/948140113292382211

Presidenten tonar ner dödsfall

President Hassan Rouhani har kallat protesterna för en "möjlighet, inte ett hot", men menar samtidigt att de ska agera mot de som bryter lagen. 

Han tonar också ned de många dödsfallen.

– Vår storslagna nation har tidigare bevittnat en rad liknande incidenter och har enkelt hanterat dem. Det här är ingenting, säger presidenten under ett möte med parlamentsmedlemmar enligt CNN


LÄS MER: Detta handlar Iran-protesterna om


Trump stöttar protesterna – pikar Obama

USA:s president Donald Trump har som första världsledare uttryckt sitt stöd åt folkets protester. 

Under tisdagen upprepade han hur sin företrädare Barack Obama "dåraktigt" gett den "brutala och korrupta" regimen pengar som gått till terrorism och lagts i egna fickor.

"Folket har lite mat, stor inflation och inga rättigheter. USA ser er!" skriver Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/948164289591902208

Nu säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att USA kräver ett krismöte i FN:s säkerhetsråd och FN:s råd för mänskliga rättigheter, rapporterar AP. 

– FN måste säga sin mening kommande dagar, vi kommer att kräva ett krismöte. Folket i Iran ropar efter rättvisa, säger hon under en presskonferens. 

Nikki Haley menar att alla frihetsälskande folk måste stå enade med människorna i Iran.

– Vi kan inte vara tysta. Folket skriker efter fred. Vi måste stå enade med deras kamp. Det internationella världssamfundet misslyckades med detta 2009. Vi kan inte göra samma misstag igen, säger hon. 

"Stöttar det modiga folket"

Sarah Sanders, pressekreterare i Vita huset mötte på tisdagseftermiddagen pressen under en träff i Vita huset. 

– De senaste dagarna har vi sett våldsamheter sprida sig i flera av Irans städer. Korruption och dåligt ledarskap har gjort att folkets förtroende för regeringen har eroderat. USA stöttar det stolta iranska folket och deras längtan efter förändring, säger Sarah Sanders.

Sarah Sanders nämner också att Trumpadministrationen hoppas att Irans regering ska sluta skydda terrorister.

– Den största förändringen kommer vara att folket får sina grundläggande mänskliga rättigheter, vilket de uppriktigt sagt inte har just nu, säger Sarah Sanders.Ex-presidenten fördömer

På tidagen gick Irans reformistiska politiker ut och fördömde de senaste dagarnas våldsamheter. Partiet Association of Combattant Clerics, med ex-president Mohammad Khatami i ledningen, uppmanar regeringen att ta tag i de ekonomiska bekymren. 

"Utan tvekan är det iranska folket konfronterat av svårigheter i det vardagliga livet och har rätten att fredligt ställa krav och protestera", säger man i ett uttalande.

Samtidigt anser även de att USA underblåst konflikten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.