Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ytterligare fem gripna efter brutala dubbelmordet

Maren Uleland, 28, från Norge och Louisa Jespersen, 24, från Danmark hittades mördade för en vecka sedan.
Maren Uleland, 28.
Louisa Jespersen, 24.

Polisutredningen efter dubbelmordet på norska Maren Ueland, 28, och danska Louisa Jespersen, 24, fortsätter att växa. 

Nu har ytterligare fem personer gripits av marockansk polis, misstänkta för iblandning i morden.  

Totalt är 18 personer gripna, rapporterar VG.  

Väninnorna Maren Ueland och Louisa Jespersen hittades mördade utanför den marockanska byn Imlil nära Atlasbergen i måndags. Det var franska turister som hittade kropparna utanför kvinnornas tält. 

Polisen kunde snart gripa fyra män som misstänks ha utfört det brutala dubbelmordet. Marockans polis har bekräftat att kvinnorna mördades med en kniv som vanligtvis används i närstrid. 

Männen har svurit trohet till IS

I en video som postas i sociala medier svär de fyra männen trohet till terrorgruppen IS. Brottet betraktas som en terrorhandling. 

I fredags greps nio personer till, misstänkta för inblandning i morden. 

Detta efter att polisen gjort husrannsakningar i bostäder i olika städer i Marocko och bland annat hittat jaktgevär, knivar och ämnen som kan användas vid tillverkning av sprängmedel. 

Nu rapporterar norska tidnigen Verdens Gang att ytterligare fem personer har gripits av polis. Personernas koppling till morden är inte känd. 

Totalt 18 personer gripna – i vad som verkar vara någon slags terrorhärva.  

Ex-pojkvännens känslosamma text

Dubbelmordet har rört upp starka känslor. 

I ett känslomässigt inlägg på Facebook skriver Louisa Jespersens ex-pojkvän Glen Martin om sorgen:

”En del av mig dog i måndags morse, men det betyder också att en del av mig är med dig var du än är nu”.

Och vidare:

”Ditt liv blev kanske inte så långt, men det har varit innehållsrikt, om du ville något var det väldigt svårt att hindra dig. Du reste runt i världen precis som du ville, du ville inte bli begränsad av rädsla för alla faror i världen. Du gjorde som du ville och var tuff”. 

”Terroristerna vill att videon ska spridas, för att skapa rädsla och ångest”, sa Norges statsminister Erna Solberg till VG på lördagen. Foto: MARTTI KAINULAINEN / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Statsministerns vädjan om dödsvideon

En video som visar morden – som norsk polis bedömer som äkta – har spridits på nätet. I lördags gick Norges statsminister Erna Solberg ut med an uppmaning till allmänheten. 

– Jag vill gå ut med en uppmaning till folk om att inte ladda ner eller sprida dödsvideon. Terroristerna vill att videon ska spridas, för att skapa rädsla och ångest. Jag hoppas att folk ska stötta och visa medkänsla med de döda och deras anhöriga, genom att avstå från att sprida den, sa Erna Solberg till norska tidningen Verdens Gang.  

Enligt Daily Mail hörs gärningsmännen ropa att ”det är Allahs vilja” och att de skandinaviska kvinnorna var ”Guds fiender”. 

Under lördagen samlades marockaner utanför Norges och Danmarks ambassader i huvudstaden Rabat, för att sörja de mördade kvinnorna. Flera av dem ska ha uttryckt skuldkänslor för att kvinnorna mördats av deras landsmän.