Det var Gefle Dagblad som först kunde rapportera om det nya fallet.
Enligt Expressen och Dokus uppgifter omhändertogs Viktor Gaziev i sin hemstad Gävle för två veckor sedan. En nära släkting berättar att Gaziev lämnade hemmet vid lunchtid den 7 maj för att gå ut och handla.
När han inte kom tillbaka hem igen började släktingen bli orolig och försökte nå honom på mobiltelefonen, men utan att få kontakt.
– Vi trodde att han hade blivit sjuk, säger släktingen och berättar att familjen först några timmar senare blev uppringda av polisen.
Utan att ge några detaljer berättade polisen att de tagit Viktor Gaziev med sig, uppger släktingen.
Anhörig: ”Säkerhetspolisen inblandad”
En annan anhörig uppger, via en vän till familjen, att Säkerhetspolisen är inblandad och de även kontaktat familjen.
Enligt uppgifter hos Migrationsverket hade ett beslut fattats samma dag, den 7 maj, om att ta Viktor Gaziev i förvar.
Därmed är han nu den sjätte radikala islamisten som rönt samma öde.
Alla de förvarstagna har band till Gävlemoskéns imam Abo Raad och ingår i den radikala islamistiska miljön i Sverige. Fyra av dem betraktas som imamer i den egna miljön.
Viktor Gaziev har också i rättshandlingar uppgett att han var imam i sin hemby i Tjetjenien. Den sjätte förvarstagne personen är son till Abo Raad och även han aktiv i samma miljö.
Fick stöd på Stockholmsdemonstration
Från Säkerhetspolisens håll råder fortfarande en kompakt tystnad om ärendena.
– Vi kan inte nu eller fortsättningsvis gå in i de enskilda ärendena, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen.
Även Viktor Gazievs advokat Michael Hennel meddelar att han i nuläget inte har någon kommentar att ge i ärendet.
De anhöriga till Gaziev uppger att de fått samma svar.
– Vi vet ingenting, säger en nära släkting.

Under lördagen arrangerades en demonstration i Stockholm till stöd för de förvarstagna muslimska ledarna. Under demonstrationer fanns även en banderoll med Viktor Gazievs namn.
Den i dag 38-årige Gaziev är från den ryska delrepubliken Tjetjenien.
Han kom till Sverige 2009 och fick permanent uppehållstillstånd två år senare. 2012 begärde Ryssland honom utlämnad för anklagelser om ”deltagande i fast väpnad grupp och de överfall som den begår”, utpressning, ”mordförsök mot anställda vid de rättsvårdande myndigheterna”, samt ”illegalt förvärvande, förvarande och bärande av skjutvapen och ammunition”.
Risk för förföljelse
Han nekade till anklagelserna, och Högsta domstolen i Sverige avslog begäran från Ryssland då den ansåg att Viktor Gaziev löpte risk att utsättas för förföljelse i hemlandet om han utvisades.
För domstolen uppgav Viktor Gaziev att han är oppositionell till regimen, att han är imam och har haft en ledande ställning i sin by i Tjetjenien.
I Sverige är han dömd för flera brott. Så sent som i mars dömdes han för flera fall av stölder och hälerier gällande kläder från sportbutiker i Dalarna, brott som han begick tillsammans med flera andra personer från Tjetjenien. Han dömdes till åtta månaders fängelse och åklagaren ville redan då att han skulle utvisas.

Smugglade in pistol
Men tingsrätten avslog yrkandet om utvisning med hänvisning till att han tidigare bedömts som ”alternativt skyddsbehövande” av Migrationsverket. Däremot släpptes han kort efter domen fri från häktet.
För att bara ett par veckor senare hämtas in och sättas i förvar av Migrationsverket.
2015 dömdes han för att ha smugglat in en pistol i Sverige, ett vapen som han i rätten sa att han skulle ha för självförsvar.
Enligt uppgift till Doku och Expressen står Viktor Gaziev nära Gävleimamen Abu Raad, och anses ha en ledande ställning i ett islamistiskt nätverk i Gästrikland.
Han har varit folkbokförd i en lägenhet alldeles intill moskén i Gävle, och har även varit skriven på samma adress som en ledamot i en förskola som går att knyta till Abu Raads närmaste krets.
I samma styrelse har till exempel den nu förvarstagne Umeå-imamen Hussein Al-Jibury varit ledamot.
Enligt Säkerhetspolisens pressekreterare Sofia Hellqvist – som bara uttalar sig generellt – behöver inte ett domstolsbeslut i en brottsprocess om nej till utvisning utesluta att personen sätts i förvar för att utvisas enligt Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU.
– Det ena har inte med den andra att göra, säger Sofia Hellqvist.
Tidigare verkställighetshinder
Däremot kan det finnas särskilda skäl för att en utvisning inte kan genomföras, både i de fall ett krav om utvisning kommer i en brottsprocess eller genom Säkerhetspolisens möjlighet att gå via Lagen om särskild utlänningskontroll.
Ett sådant skäl kan vara att personen riskerar dödsstraff eller förföljelse i sitt hemland. Det är just den typen av skäl som Viktor Gaziev hänvisat till i samband med tidigare processer.
Vid så kallade verkställighetshinder finns det andra möjligheter, säger Sofia Hellqvist från Säkerhetspolisen. Fortfarande utan att gå in i det enskilda fallet:
– Det finns möjligheter att personen får stanna kvar i Sverige och att den då kan beläggas med anmälningsplikt.
Arrangören: ”Sa åt dem ta ner banderollen”
Muhsin Asinger stod på polistillståndet till den demonstration i Stockholm som arrangerades i helgen. Han berättar att arrangörerna inte hade någon koll på ärendet med Viktor Gaziev.
De hade arrangerat demonstrationen för fyra imamer och sonen till Gävlemoskéns imam Abo Raad. Och han uppger att han inte vet vem Viktor Gaziev är, inte heller bakgrunden till hans ärende.
– Vi sa åt dem att ta ner banderollen, säger Muhsin Asinger vilket de engagerade i Gazievs fall också gjorde en stund efter att demonstrationen hade avgått från Norrmalmstorg i riktning in mot riksdagshuset.
Där överlämnades ett protestbrev till migrationsminister Morgan Johansson.
Efter artikelns publicering återkommer Muhsin Asinger och meddelar att han blivit uppringd från Gävle angående sina uttalanden och nu vet mer om Viktor Gaziev och dennes fall, och vill vara tydlig med att protesten mot de muslimska ledarnas frihetsberövande nu också inbegriper honom.
Rättelse 190522: I en tidigare version av denna artikel stavades Viktor Gazievs advokats namn fel. Han heter Michael Hennel, ingenting annat.