Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare en person anhållen efter attacken

<p>Den uppbrutna dörren efter gripandet av mannen som misstänks ha inblandning i terrordådet i Stockholm.</p>Foto: Jens Christian
Mamman till den misstänkte som anhölls under måndagen.Foto: Jens Christian
<p>Här är huset i Örkelljunga där mannen i 25-årsåldern greps.</p>Foto: Jens Christian
Ytterligare en person har anhållits misstänkt för inblandning i terrordådet på Drottninggatan.Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Polisen och Säkerhetspolisen har tillsammans verkställt gripandet efter en mycket stor mängd förundersökningsmaterial har bearbetats, skriver man i ett pressmeddelande.Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS POLARIS IMAGES

Ytterligare en person har anhållits misstänkt för inblandning i terrordådet på Drottninggatan.

Mannen greps på söndagseftermiddagen i en naturskön villaidyll i Örkelljunga.

Hans efternamn kan kopplas till tjetjensk terror och islamism.

– Han försökte försvara sig men polisen tog honom med våld, säger mannens mamma till Claes Carlson, Expressens reporter på plats.

Den massiva utredningen efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april har lett polis och åklagare till en ny misstänkt gärningsman – en man i 25-årsåldern.

På måndagsförmiddagen skickade både polisen och Säpo ut pressmeddelanden som berättade om genombrottet.

I ett pressmeddelande skriver Säpo:

"Efter attentatet på Drottninggatan har en mycket stor mängd underrättelsematerial bearbetats. Detta har lett fram till att ytterligare en person nu har kunnat gripas i utredningen."

Beskriver mannen som vänlig

Gripandet gjordes på söndagseftermiddagen på en adress i Örkelljunga i Skåne, enligt uppgifter till Expressen. Platsen för gripandet är en grön villaidyll i glesbygden.

Vittnen berättar för Expressens utsände Claes Carlson om gripandet:

– Polisen kom till Örkelljunga på söndagseftermiddagen. Det var tre till fem bilar och de bröt sig in i ett hus.

Mannen bor med sin mamma i en lägenhet på källarplan. Andra boende på orten beskriver honom som vänlig, välklädd och säger att de inte har sett mycket av honom.

Han verkade omtyckt.

Mamman har redogjort för Expressen hur polisen bröt sig in i bostaden. Det syns brytmärken på dörren.

– De tog honom med våld. Han kröp ihop på golvet och försökte försvara sig men de tog honom med våld. Han försågs med handklovar och fraktades därifrån, berättar hon.

– En gång på gymmet visade han en film där det var en kille som hade konverterat till islam. Vi pratade om allt möjligt och han kom in på religion, säger Victor Vestman som är bekant med mannen.

Här är huset i Örkelljunga där mannen i 25-årsåldern greps.Foto: Jens Christian

Greps i Skåne - förts till Stockholm

Sedan gripandet har mannen anhållits och förts till häktet Kronoberg i Stockholm, där man har fattat beslut att se till honom var femtonde minut.

Men mamman hade inte en aning om att hennes son förts til Stockholm – och verkade inte heller veta vad misstankarna gäller.

Den anhållnes efternamn kan kopplas till tjetjensk terror och islamism.

Polis och åklagare är fåordiga och någon ytterligare kommentar om vilken brottsmisstanke det rör sig om eller misstankegraden kommer inte att lämnas i nuläget, enligt pressmeddelandet.

Handlingar från tingsrätten visar att den anhållne misstänks för "terroristbrott", men berättar inte mer om vilken roll mannen ska ha spelat i samband med dådet.

Sedan tidigare sitter 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov häktad misstänkt för terrordådet.

En skadad vårdas fortfarande på akutsjukhus

Mannen som nu har frihetsberövats företräds av advokat Karl Harling.

– I nuläget kan jag inte säga något mer än att jag har fått ett förordnande från Stockholms tingsrätt, säger advokaten.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att anhållandet inte förändrar något för regeringens arbetsuppgifter i nuläget.

– Det är i grunden bra att utredningen går vidare och att man kan utröna huruvida den här gärningsmannen hade någon medhjälpare eller ej, säger Ygeman.

Samtidigt som Ygeman intervjuades av reportrar anlände rikspolischef Dan Eliasson till Rosenbad.

Detta är den tredje personen som anhålls i ärendet. Förutom utpekade huvudmannen Rakhmat Akilov anhölls en man tidigt i utredningen på den lägre misstankegraden. När åklagaren hävde anhållandet fördes mannen till förvaret för att verkställa ett gammalt utvisningsbeslut.

På måndagsmorgonen har Stockholms läns landsting gått ner från stabsläge, vilket man har varit i sedan dådet skedde den 7 april.

En av de 15 som skadades vårdas fortfarande på akutsjukhus, dock ej på intensivvårdsavdelning.

Enligt uppgifter till Expressen utförde Akilov dådet den 7 april efter att ha fått en "order" från IS.Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Akilov i förhör: Jag fick order från IS

 

Rakhmat Akilov har erkänt dådet

Sedan tidigare sitter 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov häktad misstänkt för terrordådet. Under häktningsförhandlingen erkände Akilov också anklagelserna som riktas mot honom.

Akilov utförde dådet efter att tidigare ha förekommit i Säpos underrättelseflöde. Enligt polis och åklagare ska han ha visat sympati för islamistiska extremistgrupper, däribland terrorsekten Islamiska staten.

 

Uppgifter: Akilov förberedde terrordådet från tältläger

 

Enligt uppgifter till Expressen utförde Akilov dådet den 7 april efter att ha fått en "order" från IS. Ordern ska ha varit allmän och inte riktad mot honom personligen. Terrorsekten har inte tagit på sig ansvaret för attacken.

Fyra personer dödades och 15 skadades i terrordådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.