Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ytterligare en man åtalas för Domkyrkokuppen

Senaste avsnittet av Brottscentralen.
Ett riksäpple och två kungliga kronor i guld stals från Strängnäs domkyrka. Foto: SWEDISH POLICE DEP / POLISEN /STELLA PICTURES POLISEN / STELLA PICTURES
De stulna regalierna hittades i en soptunna ovanpå en bil på en parkering i Åkersberga. Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 22-årig man dömdes i februari för att ha stulit kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Nu åtalas en 26-åring som misstänks för inblandning i den spektakulära kuppen.

Mannen har varit häktad sedan i februari i år. Misstankar riktades mot honom sedan det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats och en analys visat att hans DNA fanns på föremålen.

Stort antal vittnen har förhörts

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har en omfattande förundersökning genomförts och ett mycket stort antal vittnen hörts.

– Jag gör gällande att den 26-årige mannen är en av de personer som utfört stölden i kyrkan. Den här delen av utredningen har varit mycket omfångsrik och hade inte kunnat genomföras utan ett nära samarbete mellan NOA:s kulturarvsgrupp, polisen i Strängnäs och Nationellt forensiskt centrum, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten i pressmeddelandet.

Huvudförhandlingen i rättegången mot 26-åringen inleds den 27 maj i Attunda tingsrätt.