Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare en anhållen efter terrorattacken

Två personer är misstänkta för terroristattacken på Drottninggatan i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
På fredagskvällen anhölls en 39-årig man i Märsta, efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sergels torg fylls av blommor efter dådet.Foto: Noella Johansson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Två personer är misstänkta för terroristattacken på Drottninggatan i Stockholm.

39-årige Rakhmat Akilov sitter redan anhållen – och under söndagsmorgonen anhölls ännu en man.

Enligt Dagens Nyheter är mannen i 30-årsåldern med uzbekisk bakgrund.

– Jag har inte hunnit ta kontakt med min klient, säger försvarsadvokaten Johan Åkermark.

På fredagskvällen greps Rakhmat Akilov i Märsta efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Han är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. På lördagen meddelade rikspolischefen Dan Eliasson att misstankarna mot Akilov har stärkts.

Nu har ytterligare en person anhållits. Vid 08.45 på söndagsmorgonen anhölls ännu en man, som nu misstänks på samma grunder som Rakhmat Akilov: Terroristbrott genom mord. Den andre anhållne är skäligen misstänkt.

I handlingar från tingsrätten framgår det att förhör ska hållas så snart som möjligt.

Försvarsadvokaten Johan Åkermark har inte hunnit sätta sig in i ärendet när Expressen når honom.

– Jag vet inte när förhör ska hållas, säger han.

Två insatser på söndagsmorgonen – fler frihetsberövade

Jan Evensson, polischef för region Stockholm, meddelade på söndagens presskonferens att ytterligare personer sitter frihetsberövade.

– Knappt fem, säger Evensson.

På söndagsmorgonen gjorde insatsstyrkan en insats i Sollentuna, och därefter togs två personer in till förhör. Insatsen gjordes med koppling till utredningen av lastbilsattacken på Drottninggatan.

– Det är en del i den här utredningen. Det är två personer man håller på att förhöra, sa polisens talesperson Kjell Lindgren.

Den på söndagen anhållne mannen greps i samband med insatsen i Sollentuna, enligt Dagens Nyheter. Mannen är enligt tidningen i 30-årsåldern och ska ha uzbekisk bakgrund, precis som Rakhmat Akilov.

Vid 08.45 på söndagsmorgonen anhölls ännu en man, som nu misstänks på samma grunder som Rakhmat Akilov.Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Personer besökte lägenheten

Personer som bor i området säger till DN att det ska bor två män i 30-årsåldern i lägenheten. Personer berättar vidare att det "då och då" varit andra personer på besök i lägenheten.

Säpo har inte velat uttala sig om mannen som anhölls på söndagen.

– Det är en sådan del där jag inte kan gå in på några detaljer. Vi befinner oss i ett väldigt kritiskt läge utredningsmässigt. Det råder dessutom förundersökningssekretess så det är svårt att gå in på det överhuvudtaget, säger Simon Bynert, pressekreterare hos Säpo.

Säpo kände till Rakhmat Akilov

Ni kan inte bekräfta om ni känner till personen sen tidigare, alls?

– Nej, det är inget jag kan gå in på nu, nej.

Säpo har gått ut med att de kände till Rakhmat Akilov sen förra året, men att uppgifterna de fick då inte gick att belägga.

Under lördagskvällen slog polisen till mot personer i Vårberg och Kungsholmen, och hämtade in totalt sex uzbeker till förhör.

 

LÄS ÄVEN: Misstänkte 39-åringen skulle utvisas från Sverige