Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Journalisten Yrsa Stenius är död

Yrsa Stenius är död.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Yrsa Stenius fotograferad vid Riddarfjärden, inför sin 70-årsdag 2014.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Christer Sturmark.

Journalisten Yrsa Stenius är död, enligt Aftonbladet. 

Familjen bekräftar dödsfallet till tidningen.

Stenius blev 73 år.

– Jag upplevde henne som en sann intellektuell av ganska ovanligt slag i Sverige. Hon gick sina egna vägar och tänkte självständigt, säger förläggaren och vännen Christer Sturmark.

Yrsa Stenius avled i sitt hem under helgen, det bekräftar hennes familj för tidningen Aftonbladet.

Stenius var bland annat kulturchef på Aftonbladet mellan 1979 och 1982, och därefter politisk chefredaktör fram till 1987. Hon var Allmänhetens pressombudsman (PO) mellan 2007 och 2011, då hon gick i pension. Hon har skrivit flera böcker, senast utgiven var ”Rättsskandalen!?” som hon skrivit tillsammans med Seppo Pentinen. Hennes självbiografi ”Orden i min makt” gavs ut 2016.

Yrsa Stenius sommarpratade i Sveriges Radio 2003.

Stenius var kulturchef på Aftonbladet mellan 1979 och 1982, och därefter politisk chefredaktör fram till 1987.Foto: PIETER TEN HOOPEN / DN

Skydde inte stridens hetta

Yrsa Stenius föddes 1945 i Helsingfors, där hon också genomförde sin journalistutbildning. 1978 flyttade hon till Sverige.

Yrsa Stenius är en debattör som inte har skytt stridens hetta. Hon har debatterat journalistikens roll under Estoniakatastrofen, Tsunamin i Sydost-Asien 2004 och fallet Sture Bergwall.

Under hennes tid som PO gällde debatterna bland annat muhammedkarikatyrerna som publicerades i Jyllandsposten och Alex Schulmans beslut att sluta blogga. I rollen som PO ville hon få Expressens guldspadevinnande avslöjande om att Jan Guillou varit agent hos ryska säkerhetstjänsten, KGB, klandrat. Men pressens opinionsnämnd friade Expressen. 

I Expressen debatt (10/3-2010) skrev hon själv om sin syn på rollen som PO:

”PO:s uppgift är inte att i tryckfrihetens namn försvara alla publiceringar. PO:s uppgift är att i yttrandefrihetens namn tala om vad som är olämpligt att publicera, det vill säga att påtala etiska övertramp som, ifall de fortgår, kan leda till att lagstiftaren ger sig på yttrandefrihetslagarna i syfte att skärpa dem.”

Hade lunch inbokad

Christer Sturmark, som var Yrsa Stenius förläggare och chef på förlaget Fri tanke som gav ut  självbiografin, ”Orden i min makt” fick dödsbeskedet via en nyhetsnotis.

– Det kom som en chock, hon var ju inte så himla gammal. Det är jättesorgligt, jag tänker att jag borde ha sett till att träffa henne, säger han.

De fortsatte att hålla kontakt – även efter arbetet med boken var över. De hade planer på att äta lunch tillsammans under kommande veckor innan sommaren, berättar han.

– Vi höll på att bolla ett datum, så jag har hennes mejl på datorn. Det där är sådant man ångrar att man inte såg till att det blev av tidigare. 

”Hon var en sann intellektuell” 

Han berättar att de brukade samtala om samhällsfrågor när de träffades.

– Vi hade många gemensamma intressen och diskuterade medier, journalistik och det som händer i världen. Det var inte så att hon hade något nytt bokprojekt eller så – men jag tror att vi båda tyckte om att sitta och snacka över en lunch. Det var väldigt spänstiga samtal man kunde ha med henne och jag tyckte mycket om att träffa henne. 

Han kommer att minnas Yrsa Stenius som någon med ett ovanligt mod att gå sin egen väg i svensk debatt.

– Jag upplevde henne som en sann intellektuell av ganska ovanligt slag i Sverige. Hon gick sina egna vägar och tänkte självständigt – vilket inte betyder att man alltid har rätt om allting – men hon hade modet att tänka själv. Det finns inte så många som henne tyvärr och jag tyckte mycket om henne, säger han.

PO: ”Imponerande publicist”

Ola Sigvardsson, är Allmänhetens Pressombudsman (PO) och efterträdde Yrsa Stenius på posten.

– Jag tyckte att hon var en imponerande publicist och författare. För inte alls länge sedan läste jag hennes biografi om Jussi Björling, ”Tills vingen brister”, och jag tyckte att det var ett imponerande verk. Jag känner respekt för henne både som PO och som författare. 

Ola Sigvardsson efterträdde Stenius som PO.Foto: CORREN

Under Yrsa Stenius tid som Allmänhetens Pressombudsman satt Ola Sigvardsson som ledamot i Pressens opinionsnämnd och de träffades ett antal gånger.

– Hon var en intressant person att prata med, med starka åsikter, säger han.

– Hon var en mycket kompetent person.