Foto: Ron Chapple
 Foto: Ron Chapple

Yrkeslegitimation införs för lärare

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen föreslår att en yrkeslegitimation införs för lärare och förskollärare från den 1 juli 2012. Endast den som har yrkeslegitimation får ges fast anställning i skolan och endast legitimerade lärare ska få sätta betyg.
Det skriver de borgerliga partiledarna Fredrik Reinfeldt (M), Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) på Dagens Nyheters debattsida.
En person kan bli legitimerad på två sätt, antingen genom lärarexamen eller genom annan akademisk ämnesutbildning som kompletteras med praktik och pedagogisk utbildning.
En introduktionsperiod på ett år med mentor införs för nyutbildade lärare. Under introduktionen får läraren eller förskolläraren inte tillsvidareanställas.
"Bara med ett intyg om godkänt introduktionsår och med godkänd formell utbildning i botten ska en lärare eller förskollärare kunna få sin legitimation", skriver de fyra partiledarna.

Stärker läraryrket

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger att förslaget om lärarlegitimation är efterlängtat.
- Den stärker skolans kvalitet. Det här, tillsammans med starkare behörighetskrav, stärker även läraryrket som profession, säger hon till TT.
Hon anser också att det är en trygghet för eleverna att det är behöriga lärare som utövar yrket.
Däremot är det ett minus, enligt Sirén, att regeringen väljer att inte öronmärka pengarna.
- Pengarna finns i den allmänna kommunpåsen. Vi vet att det är tufft och då kan kommunerna välja att använda pengarna till annat. Här hoppas vi att regeringen återkommer med en tydlig riktning.

"Djupt oroad"

Från Lärarnas Riksförbund uppger ordföranden Metta Fjelkner att förslaget välkomnas varmt.
- Utbildningsminister Jan Björklund ska ha heder av att han har varit så mån om att hålla löftet till lärarna om legitimation, eftersom det var en utfästelse i valet 2006 vad gäller skolan, säger Fjelkner.
Hon anser också att det är viktigt att pengarna verkligen går till dem som ska bli mentorer "så inte pengarna hamnar i något kommunalt svart hål".
- Det är inte en så stor del pengar som egentligen var satt i utredningen, men i de kärva tider som varit välkomnar och stödjer vi detta.
Men i de positiva ordalagen är hon också "djupt oroad".
- Regeringen skriver att det behövs en kvalificerad och engagerad lärarkår för att nå goda resultat och det håller jag med om. Men det som regeringens partikamrater gör i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i avtalsrörelsen kan riskera att dra undan det positiva. SKL vill låsa in lärarna och misstror dem att kunna förbereda sina lektioner när de bäst har tillfälle till det. Det är samma partier men de agerar helt olika, säger hon.

Sent ute

Marie Granlund, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är nöjd med att yrkeslegitimationen införs.
- Det är jättebra. Undervisningen kvalitetssäkras för varje elev. Det här var ett arbete som vi förberedde, detta att bara behöriga lärare får sätta betyg, och även legitimationen, så jag välkomnar detta.
Granlund tycker dock att det är "tråkigt" att det förslaget inte kommer förrän nu. Orsaken till det, tror hon, är att det inte har funnits tillräckligt med pengar och att regeringen har prioriterat att sänka skatterna i stället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag