Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yrkena som skriker efter anställda efter coronapandemin

Digitalt lärande är en av flera branscher som växer under pandemin.
Foto: MostPhotos

Människor världen över har blivit av med sina jobb till följd av covid-19.

Men det finns flera yrkeskategorier där efterfrågan på anställda snarare har ökat.

285 av Sveriges 290 kommuner rapporterade en högre arbetslöshet i mitten av september än för ett år sedan.

Den samlade snittarbetslösheten låg då på på 9,1 procent. 

Ja, viruspandemin har påverkat flera sektorer i samhället, men det finns vissa arbetsområden som de facto har påverkats positivt av den ännu pågående krisen.

83 procent kommer att anställa

Hälsa och säkerhet, teknik och digitalt lärande är exempel på sådana enligt en undersökning konsultföretaget McKinsey gjort bland 800 företagsledare globalt, skriver CNBC.

Hela 83 procent av de tillfrågade ledarna uppgav att de under de kommande månaderna kommer att anställa fler inom områdena hälsa och säkerhet som en konsekvens av pandemin. 

Digitalt lärande växer

Mer än två tredjedelar av de svarande, 68 procent, svarade att de räknade med att anställa fler inom teknik och automation. De mest eftersökta expertiserna här är automation och artificiell intelligens, digital kundtjänst och molnlösningar.

Enligt rapporten har krisen fått 85 procent av bolagen att skynda på sin digitalisering, medan 67 procent vuxit inom automation och AI.

Nästan hälften, 45 procent, uppgav att de räknade med att anställa fler inom digitalt lärande.

Fokus på utbildning

Den 29 september höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ett möte där man diskuterade ungdomsarbetslösheten i Sverige, som till stor del beror på den pågående pandemin.

Då stod det klart att arbetslösa ska kunna studera i upp till ett år med bibehållen ersättning. Arbetsförmedlingen fick även i uppdrag att anvisa fler arbetslösa till reguljär utbildning.

– Det bästa du kan göra som ung människa i det här läget är att utbilda dig, förklarade Eva Nordmark då.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S): ”Det här är den värsta krisen vi har haft”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.