Youtubekanalen som är knuten till NMR publicerade den 10 september 2017 en video som skildrar ett polisgripande mot några aktivister. Klippet fick över 200 kommentarer. Polishatet dominerar kommentarsfältet. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURESYoutubekanalen som är knuten till NMR publicerade den 10 september 2017 en video som skildrar ett polisgripande mot några aktivister. Klippet fick över 200 kommentarer. Polishatet dominerar kommentarsfältet. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Youtubekanalen som är knuten till NMR publicerade den 10 september 2017 en video som skildrar ett polisgripande mot några aktivister. Klippet fick över 200 kommentarer. Polishatet dominerar kommentarsfältet. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Foto: AP / TT / NTB ScanpixFoto: AP / TT / NTB Scanpix
 Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Youtube stoppar inte dödshot mot poliser

Publicerad

”Sådana där Poliser ska man ta efter arbetstid när dom hämtar barnen på dagis”.

”Verkar som att 'polisen' glömt bort att även dom blöder när dom blir skjutna.”

Hat och dödshot fyllde tidigare kommentarsfältet under ett Youtubeklipp från ett polisingripande mot Nordiska motståndsrörelsen.

Youtube har granskat inläggen – men lät dem ligga kvar i flera månader.

Youtube låter nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, sprida antisemitism, förneka Förintelsen och hylla Hitler. Filmer som visar när rörelsens aktivister misshandlar människor på öppen gata får ligga kvar.

Men det är inte bara judar och politiska meningsmotståndare som utsätts för rörelsens hatiska, hotfulla budskap.

Youtubekanalen Radio Nordfront, som är knuten till NMR, publicerade den 10 september 2017 en video som skildrar ett polisingripande mot några aktivister.

Rubriken:

”Råmaterial från då polis attackerade folk ur Motståndsrörelsen”

 

LÄS MER: KU-ordföranden öppnar för att kalla Google till förhör 

 

Filmen visar dock inte vad som ledde fram till polisens insats. Det som syns är hur polisen griper tre män och ställer dem mot en polisbuss. En av dem blöder från det rakade huvudet. Männen är upprörda.

”Snutfitta”, hörs en av dem säga. 

Klippet fick över 200 kommentarer. Några försvarar polisen och någon påpekar att det inte går att avgöra om polisens våldsanvändning varit befogad eller inte utifrån att se filmen.

Det är dock polishatet som dominerar kommentarsfältet.

Knivhöggs i halsen

Någon med användarnamnet ”Döda alla judejävlar!!!” skriver:

”Det är judejävlarna's fel att poliserna har blivit snutjävlar!!!”

”Äckliga snuthoror, gör inte ett skit om det är blattar men svennar slår och fäller dem helt fucking oprovocerat”, skriver en annan.

Google har nu utvärderat kommentarerna och sedan sen måndagskväll går det varken kommentera klippet eller se tidigare kommentarer.

Polisen Ted Eriksson är en av dem som reagerat på att kommentarerna fick ligga kvar.Foto: POLISEN

Men polisen Ted Eriksson reagerar på att kommentarerna fick ligga kvar i ett halvår. Han har själv utsatts för en attack – i höstas blev han knivhuggen i halsen när han patrullerade vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Han tycker att Google ska radera kommentarerna på en gång.

– Det här är ett förtäckt hot mot poliser generellt, som kan uppvigla och få någon att agera. Det är ledsamt att det får ligga kvar så länge.

Polisen Ted Eriksson: ”Förkastligt”

Du har själv blivit knivhuggen i tjänsten. Hur reagerar du på de här kommentarerna?

– Jag tycker det är moraliskt och etiskt förkastligt att stora företag inte tar bort sådana kommentarer. Företagen borde göra det själva och rensa mycket mer.

Ted Eriksson berättar att han själv får en del hatfulla kommentarer på Instagram.

– De skriver ”synd att du inte dog” och annat. Jag sorterar bort det, men det sätter sig ändå, säger han

Det stannar inte vid allmänt hat under Youtubeklippet från Radio Nordfront. Flera tydliga hot finns också i kommentarsfältet till filmen, där flera av de inblandade poliserna är lätt igenkännbara.

Så här skriver en person:

”Sådana där Poliser ska man ta efter arbetstid när dom hämtar barnen på dagis eller är ute och handlar. Dom är aldrig lika tuffa i det verkliga livet som när dom är står där med kollegor och vapen.” 

Dödshoten låg kvar

En annan uppmanar, på engelska, till mord på slumpvis utvalda poliser:

”It's about time to start randomly killing cops.”

Och hoten bara fortsätter.

”Verkar som att ”polisen” glömt bort att även dom blöder när dom blir skjutna. Vi måste ta till med vapen annars är allt förlorat.”

”Fega kräk. Men minnet är långt och den dagen allt vänder kommer många ihåg ett ansikte!”

Youtubes personal har uppenbarligen granskat materialet. Den som vill se videon möts av en varningstext om att "videoklippet kan vara olämpligt för vissa användare". Inloggning krävs.

Men kommentarerna, däribland alltså rena dödshot, låg kvar fram till måndagskvällen. Alla de kommentarer som citeras i den här artikeln har legat där i fem eller sex månader.

Google Sverige svarar på krtiken

Så här skriver Farshad Shadloo, kommunikationschef Google Sverige, i en kommentar:

”I vissa fall där klipp eller kanaler inte är olagliga eller bryter mot våra användarvillkor, men fortfarande innehåller extremistiskt och hatfullt innehåll som flaggats av användare som potentiellt brytande mot Youtubes policyer, verkställer vi en tuffare standard. Klippen och kanalen får en del funktioner avstängda, men finns kvar bakom ett fönster med en varningstext, blir ej rekommenderade, går ej att tjäna pengar på, och kommer ej att ha nyckelfunktioner såsom kommentarer, rekommenderade klipp, och “likes””.

I andra fall har Youtube agerat annorlunda. Vid de klipp som publiceras på Nordiska motståndsrörelsens eget konto har Youtube bland annat tagit bort kommentarsfunktionen.

Foto: TT

”Våra riktlinjer för communityn förbjuder hatretorik som antingen främjar våld eller har som främsta syfte att uppmuntra till hat mot individer eller grupper utifrån vissa egenskaper”, skriver Youtube i en förklaringstext.

 

LÄS MER: Storägare sätter press på Google

 

Expressen har i en rad artiklar granskat hur Youtube och Google bidrar till att sprida hat, olaga hot och upphovsrättsskyddat material. Det har fått företag, politiker och andra att reagera – och de kräver nu att Google tar tag i problemen. Bland annat öppnar ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén, M, för att kalla Googles och Facebooks chefer till förhör.

Granskningen av Google - detta har hänt

U Google hjälper till att sprida material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. Youtube, som ägs av Google, har bland annat spridit en video där politikern Bo Nilsson från nazistiska NMR bär en symbol från Nazityskland och på Google går det enkelt att söka fram en antisemitisk lista över offentliga personer av judisk härkomst bland annat. 

Expressen och DN har gjort flera anmälningar via advokatbyrån Danowsky & Partners om olagligt material som sprids på Googles plattformar. Några av videorna har tagits bort, medan andra tillåts ligga kvar. 

Med start måndag den 4 mars började Expressen och DN publicera artiklar som uppmärksammar det potentiellt olagliga material som fortfarande inte tagits bort från Youtube och Google.

Efter att ha sökt ansvariga på Google i flera dagar utan att få några utförliga kommentarer, ställde Sverigechefen Anna Wiklund slutligen upp på en kortare intervju med Expressen och DN utanför ett panelsamtal i Stockholm.

Experter har riktat hård kritik mot IT-jätten, dömt ut bolagets agerande och kallat det "usel krishantering".

Fabian Fjälling har meddelat att han hoppar av Granskning Sverige och slutar göra Youtubevideos för nätverket Granskning Sverige. Anledningen han uppger är att han och hans familj mottagit hot.

Google har fortsatt att stänga Youtubekanaler och plocka ner videos. På söndagen hade man tagit bort hatlistan på 24 svenska judars namn från sökresultaten. 

Enligt en EU-mätning är Youtube sämst bland de sociala medier-jättarna sämst på att radera olagligt innehåll.

Justitieminister Morgan Johansson sa på söndagen i SVT:s ”Agenda” att han kommer bjuda in Tidningsutgivarna för ett möte med anledning av Google.

Efter granskningarna har fler och fler ställt krav på Google. På måndagen sa Fredrik Wersäll, hovrättspresident i Svea hovrätt, att IT-jättarna borde rätta sig efter liknande etiska riktlinjer som svenska medier. Pensions- och fondbolag kan sätta press på moderbolaget Alphabet och ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén (M), öppnar för att kalla Googles och Facebooks chefer till förhör.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag