Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Youtube sprider Hitlers anti-judiska filmer

Youtube hjälper till att massprida Förintelseförnekarmaterial och en grovt antisemitisk film från Nazityskland.

Expressen kan nu också visa att länkningar till Youtube kan vara ett sätt för svenska nazister att sprida antisemitisk propaganda – utan att utredas för hets mot folkgrupp av JK.

– Den här typen av filmer och påstående – det är det som håller den klassiska antisemitismen vid liv, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Expressen har med flera avslöjanden kunnat visa hur Google, som äger Youtube, hjälper till att sprida hat- och våldsmaterial – till och med där det finns fällande domar för hets mot folkgrupp eller misshandel.

Efter att Expressen i förra veckan uppmärksammade den antisemitiska lista med nästan ett 80-tal svenskar som kom upp som en toppsökträff på Google på söktermer som "svenska judar" och "judar i Sverige" började IT-jätten agera. Först ville de inte kommentera den enskilda sajten, sedan tog de bort sökvägarna från ett tjugotal av namnen på listan för att i helgen stoppa sökvägen dit.

Skälet som Google angav för att stoppa sökträffen var inte antisemitismen utan potentiella upphovsrättsbrott.

Men hatmaterialet som sprids via Google, och dess videoplattform Youtube, stannar inte där.

Beskriver judar som parasiter

När Expressen söker på "juden" kommer den grovt antisemitiska filmen "Den evige juden" upp som en av träffarna på Youtube. Filmen hade premiär i Nazityskland 1940. I den beskrivs judarna som ondskefulla och giriga – och som parasiter. Filmen avslutas med tal av Adolf Hitler och marscherande nazityska soldater.


LÄS MER: Google stoppar hatlista – men allt ligger kvar på Wordpress 


Den antisemitiska filmen sprids av många Youtube-användare, både i mindre klipp och i sin helhet.

På Youtube massprids också flera filmer som förnekar Förintelsen, bland annat från ökända Förintelseförnekare som David Irving och David Cole.

Den ökända Förintelseförnekaren David Irvings filmer massprids på Youtube.
Foto: MATTHEW FEARN / AP PA

En annan film är "The Greatest Story Never Told" där Adolf Hitler hyllas och det förnekas att det funnits gaskammare. Filmens skapare Dennis Wise har bland annat medverkat i den rasideologiska podcasten Red Ice – en intervju som också finns tillgänglig på Youtube.

– Jag har inte hittat några bevis för massmord. Jag kan inte förneka att en del övergrepp skett, det vore naivt att tro något annat, sa han i podcasten.

”Med hjälp av sajter som Youtube”

Wise sa också att han hittade materialet till filmen på sajter som Youtube:

– Med hjälp av internet, med sajter som Youtube och ett antal andra sajter - om du vet vad du letar efter - så allt i den här dokumentären finns där ute. Det var lite utspritt och inte sammanställt på nåt sätt, sa han i Red Ice.


LÄS MER: Google på Expressen Debatt: ”Vi tror starkt på en fri och öppen webb” 


Wise var också glad över masspridningen på Youtube eftersom han först var rädd att filmen skulle tas bort från plattformen.

– Jag vet att när som helst så kunde den tas ned. Men lyckligtvis så låg den ute tillräckligt länge så att mycket folk kunde lägga ut den själva runtom i världen, vilket jag är ganska så nöjd med.

Weyler: ”Youtube har ett ansvar”

Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, tycker att Youtube har ett ansvar för vad som sprids via deras plattform.

– Youtube har ett ansvar för allt som finns på Youtube eftersom de har som affärsidé att ha material där.

– I och med att de tjänar vansinniga pengar på den här teknologin så kan man utkräva ansvar. Det är min moraliska inställning, säger han.

Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.
Foto: / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Weyler menar att de som vill sprida lögner ges möjlighet att både nå ut brett och kunna efterlikna pålitliga filmer genom plattformar som Youtube:

– Nätet erbjuder en mycket enklare teknologi, det är därför som Youtube exploderar eftersom teknologin är så tillgänglig. Det som alla tycker är så fint visar sig vara en lika fin möjlighet för den som vill använda det i falska syften. Det går inte att bara tala om det ena utan att se det andra.

– De enda som inte verkar fatta att klockan har ringt för den typen av insikter av svenska Google. Internationella Google verkar ha kommit längre, säger Weyler.

Utredde aldrig Youtube-länkningen

Expressen granskning visar också att länkar till Youtube-klipp kan vara ett sätt för svenska nazister att sprida antisemitisk propaganda - utan att utredas för hets mot folkgrupp av justitiekanslern, JK.


LÄS MER: Ulf Kristersson om Google: ”En obehaglig påminnelse” 


2014 utredde JK nazistiska NMR:s sajt Nordfront, som har utgivningsbevis, där de i en artikel länkat till just "Den evige juden". Men JK utredde aldrig delen som rörde själva länkningen till filmen. JK skrev:

"Det anmälda videoklippet har emellertid gjorts tillgängligt genom en länk till webbplatsen Youtube (www.youtube.com). Det har följaktligen varit möjligt för annan än den som bedrivit Nordfronts verksamhet att ändra videoklippets innehåll. Tillhandahållandet av videoklippet omfattas därmed inte av YGL:s (Yttrandefrihetsgrundlagen, reds anm) regler."

Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap.
Foto: JEFFREY JOHNS / JEFFREY JOHNS

Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap med inriktning mot bland annat yttrandefrihet, menar dock att det borde kunna finnas ett utrymme att se en länkning till någon annans Youtube-klipp som en del i ett uttalande som kan räknas som hets mot folkgrupp:

– De (Nordfront, reds anm) har ett utgivningsbevis på den här hemsidan. Då ansvarar de för innehållet där men om de då lägger en länk till nåt som nån annan ansvarar för så kan man resonera som JK gör. Men man skulle också kunna se det som en del i NMR:s yttrande.

– Det är svårt att säga att JK gör fel, eftersom det är de som tolkar lagen, säger Svensson.

Google: ”Tuffare standard”

Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo skriver i en kommentar till Expressen:

"Vi tar bort klipp i de fall dessa bryter mot våra policyer eller lokal lagstiftning. I vissa fall där klipp inte är olagliga eller bryter mot våra användarvillkor, men fortfarande innehåller extremistiskt och hatfullt innehåll som flaggats av användare som potentiellt brytande mot Youtubes policyer, verkställer vi en tuffare standard. Klippen får en del funktioner avstängda, men finns kvar bakom ett fönster med en varningstext, blir ej rekommenderade, går ej att tjäna pengar på, och kommer ej att ha nyckelfunktioner såsom kommentarer, rekommenderade klipp, och ´likes´."

Några av filmerna som sprids på Youtube

Förintelseförnekaren David Coles film från Auschwitz.

Förintelseförnekaren David Coles film från Auschwitz.

Den antisemitiska filmen ”Den evige juden” från Nazityskland.

Den antisemitiska filmen ”Den evige juden” från Nazityskland.

”The Greatest Story Never Told” som hyllar Adolf Hitler.

”The Greatest Story Never Told” som hyllar Adolf Hitler.

Förintelseförnekaren David Irvings ”Hitler´s War”.

Förintelseförnekaren David Irvings ”Hitler´s War”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.