Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtube sprider hat och hot mot polisen: ”Vardag”

Viktor Adolphson har varit polis i 17 år. Han menar att hot och hat är en del av vardagen.
Foto: PRIVAT

"Död åt judefittspoliserna". 

Hat och hot mot polisen låg uppe på Nordiska motståndsrörelse Youtubekanal i flera dagar innan de plockades bort. 

Den hårda attityden mot polisen har i dag blivit vardag, menar polisen Viktor Adolphson. 

– Det kommer med jobbet, säger han. 

Viktor Adolphson har varit polis i 17 år. 

Under sin yrkeskarriär har han bland mycket annat skyddat olika gruppers demonstrationsfrihet och andra demokratiska rättigheter i olika delar av landet. 

Men hotet och hatet är aldrig långt bort – inte sällan från grupperna vars rättigheter polisen skyddar. 

– Det tillhör vardagen och kommer med jobbet, säger han. 


LÄS ÄVEN: Skolmördaren fick inspriation från hatvideor på Youtube


"Död åt judefittspoliserna". Hat och hot mot polisen låg uppe på Nordiska motståndsrörelse Youtubekanal i flera dagar innan de plockades bort.

Viktor Adolphson var på plats i såväl Almedalen som Göteborg där han bevakade NMR:s demonstrationer. 

– De ser oss bara som någon slags lakejer och vill egentligen sköta det själva. Vi är ju representanter för vad de uppfattar som ett sjukt samhälle och vi upprätthåller det. I deras världar är det logik. För oss andra, som inte är så extrema, så är det befängda tankegångar. Det får man förhålla sig till, säger han. 

Genom sitt Twitter-konto "YB_Sodermalm" har han gett polisen ett ansikte utåt och skapat relationer över det sociala mediet. Men den teknologiska utvecklingen har också inneburit att hatet kommit närmare mottagarna. 

Viktor Adolphson säger att han själv inte låter hatet, från NMR och andra grupper eller individer, påverka honom och menar att det finns personer inom andra polisområden som har det betydligt värre. 

– Våldet blir grövre, men hoten är konstant skulle jag säga. Det är viktigt att samhället markerar, säger han. 

Youtubekanalen Radio Nordfront är knuten till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

”Ett angrepp mot samhället”

Viktor Adolphson vill att samhället tar krafttag mot hoten och våldet som kan riktas mot polisen från flera olika typer av grupper. 

– Det är ju ett angrepp mot samhället eftersom vi är satta att upprätthålla samhället. De här lama resonemangen om att man ska tåla ditten och datten för att man är polis gör mig besviken, säger han. 

I juni förra året släppte polisen en rapport som visade att fyra av tio poliser har blivit utsatta för hot, våld, trakasserier eller annan otillbörlig påverkan i tjänsten eller på fritiden. 

– Det är klart att det är en arbetsmiljö som är ytterst påfrestande för våra medlemmar men som man också måste ta på stort allvar för att man vill påverka den enskilda polisen genom att rikta hot och hat mot denne. Det måste man se ytterst allvarligt på, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz. 


LÄS ÄVEN: IS-propaganda sprids på Youtube 


Expressens granskning visar hur NMR:s hatvideor fortsätter spridas på Youtube.

NMR riktar hot mot poliser

Expressen har tidigare rapporterat om hat och hot som riktats mot poliser under ett Youtubeklipp från ett polisingripande mot Nordiska motståndsrörelsen. 

Personalen på Youtube, som ägs av Google, granskade uppenbarligen materialet. Den som vill se videon möts av en varningstext om att "videoklippet kan vara olämpligt för vissa användare". Inloggning krävs. 

Efter att Google uppmärksammats på kommentarerna, som bland annat bestod av rena dödshot, togs de bort. 

Trots det har hatiska och hotfulla kommentarer lämnats i Nordiska motståndsrörelsens Youtubekanal i förra veckan.  

"Bra jobbat rasbröder. Död åt judefittspoliserna. Slakta dom jävlarna", löd en kommentar. 

"Äckliga sionistslavar till poliser hell seger", löd en annan.

En tredje person skrev: "Polisen är bara nyttiga idioter åt JUDE-makten". 

Kommentarerna låg uppe på Youtube i fyra och fem dagar, innan de och möjligheten att kommentera klippet plockades bort. 

"I vissa fall där klipp inte är olagliga eller bryter mot våra användarvillkor, men fortfarande innehåller extremistiskt och hatfullt innehåll som flaggats av användare som potentiellt brytande mot Youtubes policyer, verkställer vi en tuffare standard", skriver Google Sveriges presschef Farshad Shadloo i en kommentar. 

"Klippen får en del funktioner avstängda, men finns kvar bakom ett fönster med en varningstext, blir ej rekommenderade, går ej att tjäna pengar på, och kommer ej att ha nyckelfunktioner såsom kommentarer, rekommenderade klipp, och “likes”". 

Polisen Ted Eriksson har själv utsatts för en attack efter att i slutet av augusti förra året ha blivit knivhuggen i halsen när han patrullerade vid Medborgarplatsen i Stockholm.

”Beklagligt att det inte rensas bort”

Polisen Ted Eriksson påpekar vikten av att kommentarer som sprider hat och hot ska plockas bort så tidigt som möjligt.

– Det är beklagligt att det inte rensas bort tidigare eftersom det sprider negativa tankar i samhället, säger han. 

Ted Eriksson har själv utsatts för en attack efter att i slutet av augusti förra året ha blivit knivhuggen i halsen när han patrullerade vid Medborgarplatsen i Stockholm i samband med en sittdemonstration.

Han berättar att man som polis ofta får ta emot skällsord och hatiska kommentarer – men hatet har även tagit sig i uttryck på hans Instagramkonto som blivit mer publikt sedan attacken i Stockholm 

– Alla sådana här kommentarer tar ju. Även om det är tusen positiva saker så hänger man upp sig på den negativa saken, säger han. 

Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill se ett större ansvar från Google.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sprider otrygghet

Ted Eriksson anser att IT-jättar har ett stort ansvar att se över kommentarerna som kan uppvigla till mer hat. 

– Det sprider en viss otrygghet när man skriver till poliser ”det var synd att du inte dog”, eller ”alla poliser är smuts”. Det står där ett tag och då hinner andra också läsa det. Då sprids en otrygghet till tredje man, säger han. 

Polisförbundets ordförande Lena Nitz håller med Ted Eriksson om ansvaret på Google och andra företag. 

– Det är ett generellt problem i stort, att det går att vara anonym men det är ju ett forum som man når väldigt många på. Det finns all anledning att titta på hur det ansvaret ska se ut i framtiden, säger hon. 


LÄS ÄVEN: Hatvideor på Youtube har setts 43 miljoner gånger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.