Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Youtube sämst på att ta bort olagligt material

Foto: Montage (IBL/AP/TT/NTB)
En EU-mätning visar att Google-ägda Youtube är sämst bland de sociala medierna på att ta bort olagligt innehåll.
Foto: Danny Moloshok/AP / TT / NTB Scanpix
Googles Sverigechef Anna Wikland.
Foto: ANETTE LINDFORS PERSSON / IBL

Youtube är sämst bland sociala mediejättarna att radera olagligt innehåll, visar en EU-mätning. 

Men efter Expressen och DN:s granskning har den Google-ägda plattformen börjat släcka ner konton.

På Twitter får Granskning Sveriges grundare Fabian Fjällings inlägg däremot stå orörda.

Sociala medier-företagen måste öka sina ansträngningar med att bekämpa spridningen av extremistiskt, hatfullt och olagligt innehåll på sina plattformar. 

Det anser EU, som 2016 införde en uppförandekod som antogs av Facebook, Microsoft, Twitter och Youtube. Kravet innebär att klagomål ska granskas inom 24 timmar, samt att innehåll som bryter mot lagen ska raderas. 

Men som Expressen och Dagens Nyheters granskning visat har olagligt innehåll ändå fått ligga kvar på videotjänsten Youtube. 

Bland annat har Google tillåtit det högerextrema nätverket Granskning Sverige att sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material via Youtube.

Kontot stängdes ner efter granskningen – men materialet fortsätter spridas genom andra kanaler.


LÄS ÄVEN: Efter kritiken: Liberalerna vill ha möte med Google 

Telefon med Twitters app (genrebild).
Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN

Sämst på snabb granskning

Den Google-ägda plattformen är också de som är sämst på att snabbt granska innehåll. På 24 timmar hade de granskat 60 procent av de anmälda inläggen, jämfört med Facebooks 90 procent, visar en EU-mätning från januari.

Granskning Sverige har tidigare fått sin Facebooksida nedstängd, och när de i veckan öppnade en ny sida släcktes den på samma dag. 

Grundaren Fabian Fjälling berättar på Twitter att ett av hans inlägg på Facebook togs bort efter fem minuter. 

Samtidigt får hans konto på Twitter, liksom Granskning Sveriges konto på plattformen, ligga kvar. Expressen har sökt Nordenchefen Faje Gani som hänvisar frågorna vidare: 

”Mycket bra frågor. Twitters strikta policy kring liknande frågor gör att jag måste hänvisa dig vidare till Twitters huvudkontor i Dublin”, skriver han. 


LÄS MER: Bödlarnas dödsfilm från Syrien sprids av Youtube 

Dyra böter i Tyskland

När Expressen söker Julie Dilger, communications manager för EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) på Twitter i Dublin via mejl under lördagen har vi inte fått några svar om varför de låter materialet ligga kvar på plattformen. 

I Tyskland har man tagit EU-direktiven på allvar, och införde vid årsskiftet en ny lag som innebär att de företag som inte raderar olagligt innehåll inom 24 timmar kan straffas med böter på uppemot motsvarande 500 miljoner kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.