Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya trenden dödade 11- åring – mamman varnar

Tia Bodkins tillsammans med sonen Carson. Foto: Facebook
Carson dog efter att ha gjort ”Choking challange”. Foto: Facebook

Youtube-leken ”Choking challenge” blev elvaåriga Carson Bodkins död. 

Nu uppmanar hans föräldrar andra att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på internet, skriver Daily Mail.  

”Choking challenge”, ”Strypleken” på svenska, går ut på att strypa blodtillförseln till hjärnan så pass att man svimmar eller förlorar medvetandet. 

Utmaningen cirkulerar på Youtube och utövas inte sällan av barn och ungdomar. Riskerna med den så kallade leken har uppmärksammats i omgångar och lyfts nu igen efter att en elvaårig pojke i Colorado, USA, dött.

Hittades medvetslös på golvet

Carson Bodkins, som elvaåringen hette, dog hemma i sitt rum, skriver Daily Mail

Hans mamma Tia Bodkins berättar att han hade gått för att packa inför en resa som familjen skulle göra. När Tia gick för att titta till honom hittade hon Carson medvetslös på golvet.

Hon startade hjärt- och lungräddning, men på grund av långvarig syrebrist i hjärnan gick hans liv inte att rädda. 

Carson förklarades död på sjukhus.

– Vi lever en minut i taget. Vi är alla väldigt ledsna och saknar honom så mycket, säger mamma Tia, enligt Daily Mail.

Vill varna andra 

Hon berättar att han familjen har försökt att ha god uppsikt över vad sönerna gör på sina datorer och att hon tillåtit Carson att använda Youtube för att lära sig nya skateboardtricks. 

Det var också det hon trodde att Carson ägnade sig åt när han var på sitt rum, men senare har familjen förstått att han testade ”choking challenge”. 

Tia uppmanar nu föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på internet och att hålla koll på tecken som kan tala för att strypleken förekommer. 

Det kan till exempel handla om att barnen har huvudvärk, får blodsprängda ögon eller att man hittar någon typ av redskap som kan användas till leken. 

Carsons styvpappa Jason Davis menar också att föräldrar bör försäkra sig om att barnen inte har tillgång till all webbhistorik på nätet.

– Som föräldrar ligger ansvaret på oss att se till att våra barn är säkra på nätet, och ibland kan det gå ut över barnens privatliv, säger han, enligt Daily Mail.

Carsons rektor: ”Hjärtskärande”

Lärare och elever på skolan där Carson gick erbjuds samtalsstöd för att bearbeta förlusten av sin klasskamrat och elev. 

Rektorn Kurt Naber säger att han tror att problemet med Youtube-utmaningen är mer utbrett än vad många föräldrar och skolor förstår. 

– Det är hjärtskärande att förlora en sådan ung elev, säger han, enligt Daily Mail.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.