Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Youtube låter nazister förneka Förintelsen

NMR:s filmer på Youtube är markerade med en varning– men kanalen får ligga kvar.
Foto: Faksimil
NMR sprider hatiska och antisemitiska budskap på Youtube.
Foto: Faksimil

På Youtube sprider nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, antisemitiska budskap.

Videoplattformen varnar för olämpligt innehåll – men filmerna tas inte bort. 

En film visar en aktion i Uppsala i augusti där en person i fredags dömdes till böter.

På Google presenteras NMR:s hemsida Nordfront under vinjetten ”Huvudnyheter från nordfront.se” på samma sätt som för etablerade medier – någonting som nu har justerats av Google, rapporterar Dagens Nyheter.

I lördags höll nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR en otillåten demonstration på Sergels torg i Stockholm där tumult uppstod.

Organisationen använder också Youtube för antisemitiska budskap. På deras officiella kanal publiceras klipp på Hitler och egna föreläsningar om Nazityskland. I ett klipp står det att det görs för att ”upplysa allmänheten om att Förintelsen är en bluff”.

”Det är klart att Hitlertyskland och de erfarenheter som kom - Hitler var en stor person - ska spridas”, skriver en person i kanalens allmänna diskussion och använder slagordet ”hell seger”.

I ett annat klipp säger en NMR-anhängare att han ”tror på den judeparlamentariska demokratins förfall genom revolt” och möts av jubel från åskådarna.

Ett klipp visar en aktion i Uppsala i augusti som kan kopplas till brott. I fredags dömdes en NMR-anhängare till böter efter aktionen i Uppsala. Han döms för att ha försökt hjälpa en man som misstänktes ha slagit en kvinna med en fana att fly från polisen. NMR:s film från den aktionen ligger fortfarande kvar på deras kanal på Youtube.

Klippen på NMR:s kanal på Youtube har varningsmeddelanden.
Foto: Youtube

Film togs först bort efter granskning

Enligt Säpo är NMR det största hotet inom vit makt-miljön mot rikets inre säkerhet och förespråkar våld för att nå målet. NMR anses av Säpo inte vara ett direkt hot mot statsskicket men kan utgöra ett konkret hot mot enskilda meningsmotståndare. I årsrapporten för 2017 konstaterar Säpo att hotet ökat från både vit makt-miljön och autonoma grupper på vänsterkanten.

Google, som även äger Youtube, har den senaste veckan fått hård kritik för att de inte tar ansvar för det material som sprids genom deras plattformar på nätet. 

Expressens granskning har bland annat visat att en film fick ligga kvar på NMR:s kanal på Youtube trots två fällande domar. Filmen togs först bort efter Expressens artikel. Efter Expressens och DN:s granskningar lovade Google i fredags att ta bort 24 namn på svenska judar från en antisemitisk lista som syns i sökmotorn.

Enligt uppgift till Expressen tog Google på söndagskvällen även bort listan från sitt sökresultat i Sverige. Enligt uppgift handlar det dock inte om dess innehåll utan om att upphovsrätten brutits. 

Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, finns på listan och har lång erfarenhet av att leva under hat och hot, men anser att situationen förvärrats de senaste åren.

– Det har trissats upp på senare år eftersom Nordiska motståndsrörelsen har flyttat fram sina positioner, säger hon.

– Google bidrar med att nazisterna får ut sin propaganda och kan kartlägga människor vilket är djupt obehagligt och djupt oetiskt. Jag skulle vilja hävda att Google har ett otroligt omoraliskt förhållningssätt och kanske aningslöst, men man ser hur de också tjänar pengar på att inte ha någon etik och det är skamligt.

Emerich Roth, 93, har egen erfarenhet av fasorna i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget. Han reser fortfarande runt i svenska skolor och föreläser om Förintelsen för att motverka rasism och han är djupt kritisk till att en antisemitisk lista spridits med hjälp av Google. 

– Det är självklart att den måste stoppas. Tillåter man sådant här är det som en snöboll som rullar och som bara blir större och större.

Emerich Roth överlevde fem av nazisternas koncentrationsläger.
Foto: Mikael Sjöberg

Filmer på Youtube har varning men är kvar

NMR:s filmer på Youtube-kanalen är markerade med en varning: ”Följande innehåll har identifierats av Youtubes användare som olämpligt eller stötande för vissa tittare”. Vissa funktioner, som kommentarer, delning och förslag på videor, har även inaktiverats för filmerna eftersom de ”innehåller material som kan vara olämpligt och stötande för vissa tittare”.

Youtube skriver i sina riktlinjer: ”Om ditt konto får tre varningar angående riktlinjerna för communityn inom tre månader säger vi upp kontot”.

Men NMR:s kanal får ligga kvar och har sedan starten haft mer än sex miljoner sidvisningar. När Expressen frågar Google om det är förenligt med deras policy att NMR får sprida filmer på sitt Youtube-konto skriver Googles presschef Farshad Shadloo i ett mejl:

”Vi tar bort klipp i de fall dessa bryter mot våra policyer eller lokal lagstiftning. I vissa fall där klipp inte är olagliga eller bryter mot våra användarvillkor, men fortfarande innehåller extremistiskt och hatfullt innehåll som flaggats av användare som potentiellt brytande mot Youtubes policyer, verkställer vi en tuffare standard. Klippen får en del funktioner avstängda, men finns kvar bakom ett fönster med en varningstext, blir ej rekommenderade, går ej att tjäna pengar på, och kommer ej att ha nyckelfunktioner såsom kommentarer, rekommenderade klipp, och 'likes'.” 

Expressen tar även upp hur Google presenterar Nordfront när man googlar. Sidan hamnar inte under avdelningen Google Nyheter men under sökträffen på organisationen visas vinjetten ”Huvudnyheter från nordfront.se” på samma sätt som för etablerade medier - någonting som nu har justerats av Google, rapporterar Dagens Nyheter. 

Googles presschef Farshad Shadloo meddelade Expressen på söndagskvällen att man skulle vidta åtgärder.

”Vi har utvärderat ditt ärende och håller på att vidta åtgärder”, skrev han i ett mejl. 

Youtube som ägs av Google låter nazister förneka Förintelsen. Google säger att de bara tar bort klipp som bryter mot företagets policy ovh lokal lagstiftning.
Foto: / POLARIS/IBL

Kritiker uppmanar Google till bättring

Branschorganisationer som Utgivarna, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna har krävt att Google tar krafttag mot bland annat antisemitiskt innehåll och det som bryter mot upphovsrätten och även branschmedia har uppmärksammat det hela. Nazistjägarna Simon Wiesentahl Center vill utreda den misstänkta svenska antisemitism som Google hjälper till att sprida.

Mårten Schultz, professor i civilrätt och ordförande för Institutet för juridik och internet, tycker att Google och Youtube måste bli bättre på att följa de etiska riktlinjer som de själva satt upp. 

– Det finns många gånger anledning att vara kritisk mot hur de stora internetjättarna uppfyller sina egna etiska riktlinjer och för att de inte uppfyller sina egna uppställda etiska riktlinjer. Även i den mån de gör det så finns det många gånger anledning att vara kritisk mot hur lång tid det tar. Youtube om flaggning, rapportering, varning och uppsägning

Flagga olämpligt innehåll

”Vi förlitar oss på att användarna i Youtubes community flaggar innehåll de tycker är olämpligt. När en video har flaggats tas den inte bort automatiskt. Flaggat innehåll granskas enligt följande riktlinjer: Innehåll som bryter mot riktlinjerna för communityn tas bort från Youtube. Innehåll som inte bedöms vara lämpligt för yngre tittare åldersbegränsas.”


Rapportverktyget

”Flaggning är ett bra sätt att rapportera ett videoklipp du anser bryter mot riktlinjerna för mötesplatsen, men ibland kanske du vill rapportera mer innehåll samtidigt, eller skicka en mer detaljerad rapport till oss för granskning. Med rapportverktyget kan du uppmärksamma oss på en användares kommentarer och videoklipp och ge mer information om ditt problem. Om du känner dig utsatt för kränkningar är det här verktyget det bästa sättet att rapportera innehåll.”


Begränsade funktioner för vissa videor

”Våra riktlinjer för communityn förbjuder hatretorik som antingen främjar våld eller har som främsta syfte att uppmuntra till hat mot individer eller grupper utifrån vissa egenskaper. Youtube förbjuder också innehåll vars syfte är att rekrytera personer till terroristorganisationer, uppmana till våld, hylla terroristattacker eller på annat sätt främja terroraktivitet. Vissa gränsfallsvideor, till exempel sådana med provocerande religiöst innehåll eller innehåll som främjar vissa människors överlägsenhet över andra utan att tydligt uppmana till våld eller med främsta syfte att uppmuntra till hat, kanske inte går över gränsen så att de bryter mot policyn och därför kan tas bort. Om en video rapporteras av användarna och våra granskningsgrupper bedömer att den är ett gränsfall enligt vår policy kanske vissa funktioner inaktiveras. Sådana videor kommer att vara tillgängliga på Youtube, men placeras bakom ett varningsmeddelande och vissa funktioner inaktiveras, inklusive möjligheten att kommentera, förslag på videor och liknande. Sådana videor kan inte användas för annonser. Om funktioner har inaktiverats i en video innebär det inte att kontot får en varning.”


Varningar

”Varningar angående riktlinjerna för mötesplatsen utfärdas när våra granskare får information om en överträdelse av riktlinjerna för mötesplatsen. Det inkluderar, men är inte begränsat till, videor med nakenhet eller sexuellt innehåll, våldsamt eller grafiskt innehåll, skadligt eller farligt innehåll, hatiskt innehåll, hot, spam, vilseledande metadata och bedrägerier. Innehåll kan även tas bort av andra anledningar än överträdelse av riktlinjerna för mötesplatsen, till exempel för att skydda den som laddade upp videon, på grund av ett sekretessklagomål från första part, för att det finns ett domstolsbeslut eller andra oförutsedda problem. I sådana fall får inte innehållsleverantören någon varning, och kontot bestraffas inte.”

”Vi förstår att användare kan göra misstag, och att de inte avser att bryta mot våra policyer. Det är därför varningarna är tidsbegränsade. Varje varning försvinner tre månader efter att den skapades. Så länge kontot har en varning har du kanske inte åtkomst till vissa funktioner på Youtube. Du ser vilka funktioner som är aktiverade i kontots kanalinställningar.”

”Om du får fler än en varning inom tre månader händer följande: Om ditt konto får två varningar angående riktlinjerna för communityn inom tre månader blockeras du från att lägga upp nytt innehåll på Youtube i två veckor. Om det inte uppstår fler problem återställs de fullständiga rättigheterna automatiskt efter två veckor. Varningarna finns kvar på kontot, men de försvinner tre månader efter att de skapades. Om ditt konto får tre varningar angående riktlinjerna för communityn inom tre månader säger vi upp kontot. Om du anser att innehållet togs bort på felaktiga grunder kan du överklaga varningen på ditt konto.”


Uppsägning

”Orsaker till att konton sägs upp: Upprepade brott mot riktlinjerna för communityn eller användarvillkoren. Enstaka fall av allvarlig otillåten användning (till exempel hotfullt beteende eller spam). Konton vars syfte i sig är ett brott mot våra policyer (hets mot folkgrupp, trakasserier, identitetsstöld osv.). Om ditt konto har sagts upp på grund av anmälan om intrång i upphovsrätten och du tror att upphovsrättsanspråken mot ditt konto är olämpliga eller ogiltiga, kan du lämna in ett DMCA-bestridande . Du kan använda processen även om ditt konto har sagts upp. Du behöver inte ha åtkomst till ett konto. Mer information om bestridandeprocessen finns i upphovsrättscentret. Observera att falska bestridanden kan få allvarliga juridiska följder.”

Källa: Youtube 

Så säger Youtubes riktlinjer

Hatiskt innehåll

”Vi uppmuntrar yttrandefrihet och försvarar din rätt att uttrycka impopulära åsikter, men vi tillåter inte hatretorik. Hatretorik syftar på innehåll som sprider våld eller har som främsta syfte att uppmuntra till hat mot individer eller grupper utifrån vissa egenskaper, till exempel etniskt ursprung, religion, funktionshinder, kön, ålder, veteranstatus, sexuell läggning/könstillhörighet.”

”Gränsen mellan vad som är hatretorik och inte kan ibland vara hårfin. Det är till exempel i allmänhet accepterat att kritisera ett land, men om innehållets främsta syfte är att uppmuntra till hat mot en grupp människor enbart baserat på deras etnicitet, eller om innehållet främjar våld baserat på något av ovanstående, som religion, strider det mot vår policy.”

”Tänk på att inte allt som är elakt eller förolämpande kan ses som hets mot folkgrupp. Om du är upprörd över innehåll som en person lägger upp kan du i stället välja att blockera användaren. Om du däremot anser att innehållet strider mot vår policy om hatretorik kan du rapportera det för granskning på Youtube på följande sätt: Flagga videon: Du kan rapportera hatiskt innehåll som du tror bryter mot våra riktlinjer för communityn genom att flagga det. Anmäla otillåten användning: Om du vill rapportera flera videor, kommentarer eller ett helt konto kan du öppna vårt rapportverktyg och skicka mer detaljerade anmälningar.”


Våldsamt eller chockerande innehåll

”Det är inte tillåtet att lägga upp våldsamt eller blodigt innehåll vars huvudsyfte är att vara chockerande, sensationellt eller överdrivet. Om du publicerar innehåll som kan verka stötande i ett nyhetsinslag eller en dokumentär måste du ge tillräckligt med sammanhang för att andra ska förstå vad som sker i videon. Uppmana inte andra att utföra våldsamma handlingar.”


Trakasserier och cybermobbning

”Det är inte okej att lägga upp kränkande videor och kommentarer på Youtube. Om trakasserier tar formen av regelrätta attacker kan de rapporteras och tas bort. I andra fall kanske användare bara är irriterande eller småsinta, och då får du i stället bara strunta i dem.” 


Hot

”Vi ser mycket allvarligt på företeelser som förföljelse, skuggning, hot, trakasserier, skrämsel, integritetskränkning, avslöjande av andra individers personliga uppgifter samt uppmuntran av våldshandlingar eller brott mot användarvillkoren. Den som ertappas med sådana handlingar kan bli avstängd från Youtube för all framtid.”


Upphovsrätt

”Respektera upphovsrätten. Ladda bara upp videor som du skapat eller som du har tillåtelse att använda. Det innebär att du inte, utan nödvändigt tillstånd, ska ladda upp videor du inte skapat eller använda innehåll i dina videor som någon annan äger upphovsrätten till, t.ex. musikspår, delar av upphovsrättsskyddade program eller videor som skapats av andra användare. Besök vårt upphovsrättscenter för mer information.”


Uppmuntra till brott mot användarvillkoren

”Om du lägger upp innehåll där andra användare uppmuntras att bryta mot våra användarvillkor kan innehållet tas bort. Dessutom kan ditt konto beläggas med restriktioner, och i en del fall kan kontot sägas upp.”

Källa: Youtube  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.