Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Youtube-chefens löfte: Olagligt material ska bort

Foto: Montage
Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson och Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

Olagligt material kommer att tas bort från Youtube och företaget kommer tillsammans med Google att anställa 10 000 fler. 

Det lovar Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson, som på fredagen deltog i ett möte med regeringen och Tidningsutgivarna. 

– Vi kommer även att anställa fler och samarbeta mer med organisationer och med polisen på den lokala marknaden, säger han på en presskonferens efter mötet. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) hade under fredagen ett möte med representanter för Youtube, Twitter och organisationen Tidningsutgivarna. 

Bakgrunden är den senaste tidens kritik mot nätjättarna och deras bristande ansvar för att säkerställa vilket material som sprids på deras plattformar. 

Ett bra och konstruktivt möte enligt Ben McOwen Wilson, Europachef för Youtube och den som representerade företaget på plats. 

Hur tycker du att mötet med de svenska ministrarna, Twitter och Tidningsutgivarna var?

– Jag tycker att mötet i dag var väldigt konstruktivt. Både samtalen som vi hade med ministrarna och med representanterna från svensk media i form av Tidningsutgivarna och de andra representanterna för de andra plattformarna. Det var en bra start och det är viktigt med tanke på att detta är komplexa och viktiga frågor.  Vi har kunnat ha en gemensam dialog, säger Ben McOwen Wilson. 

Ben McOwen Wilson tycker att dagens möte var konstruktivt. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

”Tror att användarna redan märker skillnad”

Google har fått massiv kritik för att ha möjliggjort spridning av exempelvis hatpropaganda och olagligt material som innehåller hets mot folkgrupp. Hur ser du på detta?

– Från Youtubes perspektiv förstår vi helt kritiken som vi har fått. Jag har försökt klargöra för deltagarna på mötet att allt material som bryter mot svensk lag kommer att tas bort från vår plattform som vi vill ska hålla en väldigt hög standard, säger Ben McOwen Wilson och fortsätter: 

– Som komplement till lagen har vi vår egen policy för vår plattform. Den kretsar kring en rad olika ämnen, fram för allt kring hattal, vilket är material som ska tas bort från våra plattformar. Vi har också gjort åtaganden i ett brev till regeringen som nu är ett offentligt dokument. Där i går vi in på hur vi ska öka vårt användande av teknologi för att kunna identifiera den här typen av material i tid. 

Hur kommer användarna på plattformarna att märka av detta?

– Jag tror att användare i Sverige redan nu märker av en skillnad i och med att visst material inte längre är tillgängligt på plattformen. Vad användarna uppskattar mest med YouTube är dess öppenhet och det faktum att vi  olikt många andra plattformar är en plats där vem som helst kan göra sin röst hörd och uttrycka sina åsikter, men folk förväntar sig samtidigt att detta ska vara inom en rimlig ram. 

Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson och Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

Målet: 10 000 fler anställda på Google och Youtube

Morgan Johansson sa på förhand att han förväntar sig att Google skalar upp sin verksamhet. Hur många personer kommer ni att anställa?

– Vi har sagt att vi har ett mål i att komma till 10 000 fler anställda globalt inom både Youtube och Google. Det handlar både om ingenjörer som bygger verktyg för oss så att vi kan upptäcka problematiskt material i tid och anställda som ska kunna granska materialet. 

Har ni planer på att ändra i era algoritmer som styr vilket material som kommer upp vid en sökning?

– Jag kan bara tala för Youtube och en av de förändringar som vi nyligen har gjort är att säkerställa att myndighetsinnehåll synliggörs tydligare. Man kommer att kunna se det i vårt breaking news material om man gör sökningar och man kommer se det i det i och med att kvalificerade nyhetsorgan kommer att komma i topp av sökningarna. Det är ett viktigt steg för oss på Youtube att säkerställa att användarna har ett val att ta del av kvalitetsnyheter. 

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson deltog även han på mötet:

– Alla på mötet var överens om att olagligt och kränkande innehåll inte ska få spridas på de stora plattformarna. Utmaningen är att gör verklighet av löftena att leva upp till egna användarvillkor och lagstiftning. Det var uppenbart att nätjättarna tagit intryck av de senaste veckornas kritik i Sverige.

 

LÄS MER: Så ska Youtube stoppa hat och hot